Și la această oră pompierii se află pe Drumul 23 pentru a supraveghea ca focul să nu se reaprindă, aflăm de la consilierul local Răzvan Șerbănoiu. Mirosurile din zonă sunt insuportabile, spune acesta, mirat că pompierii, deși nu poartă mască, pot rezista de atâtea ore.
,,Am fost în seara asta până la locul incendiului de ieri, pe Drumul 23.
Pompierii sunt încă acolo și supraveghează să nu se reaprindă. Felicitări lor pentru munca depusă, este un aer aproape irespirabil și din păcate nu i-am văzut să aibă măști. Noroc că n-am stat mult pentru că mai mult ca sigur aș fi vomitat și nu sunt vreun sensibil, sunt obișnuit cu tot felul de mirosuri grele de prin rafinării și din cei 10 ani de reciclare. Ce a ars acolo e clar că a degajat în atmosferă niște substanțe de-a dreptul criminale.” informează Răzvan Șerbănoiu, pe ,,Pitești, orașul meu!”.
În mod ciudat, potrivit informării care ne-a parvenit în cursul acestei zile de la Prefectura Argeș, ,,autolaboratorul mobil de monitorizare a calității aerului amplasat în seara incendiului la cca. 700 m de locul accidentului a transmis în această dimineață datele înregistrate pe parcursul nopții în intervalul orar 02.00-06.00. Măsurătorile ne confirmă că, la acest moment, nu există motive de îngrijorare, calitatea aerului fiind, chiar și în apropierea locației incendiului, în parametrii normali. De asemenea, stațiile fixe de monitorizare a calității aerului ne arată că, în continuare, calitatea aerului se menține în parametrii normali.”
Întrebarea care se pune este cum de calitatea aerului este în parametri normali când în zonă nu se poate respira nici acum?!
Răzvan Șerbănoiu: ,,Legislația ar trebui înăsprită, să devină chiar draconică”
Un alt aspect asupra căruia consilierul Răzvan Șerbănoiu atrage atenția este repetabilitatea suspectă a acestor ,,accidente”. Aproape lunar, în România, arde câte un depozit de substanțe periculoase. Poate și pentru că, speculează pe drept cuvând consilierul liberal, o incinerare cu… pompieri este infinit mai ieftină decât una făcută pe bune.
- ,,Doresc să trag un puternic semnal de alarmă cu privire la astfel de „accidente”. Nu trebuie să fii vreun geniu (pustiu) să îți dai seama că e o prea mare coincidență cum ard astfel de depozite de materiale periculoase din când în când. În urma unui astfel de incendiu, proprietarii depozitului plătesc o amendă de aproximativ 20.000 de euro, dar scapă de materiale periculoase a căror neutralizare legală ar costa sute de mii, dacă nu milioane de euro. Poate acum când a devenit un obicei să ardă câte un astfel de depozit, aproape lunar prin țară, ar trebui legislația înăsprită, să devină chiar draconică, adică amenda să fie echivalentă cu suma de bani care ar trebui achitată pentru neutralizare, ba chiar mai mult, ajungând și la privațiune de libertate. Trebuie descurajate astfel de <accidente>.” a mai scris Răzvan Șerbănoiu, pe ,,Pitești, orașul meu!”
Sursa foto: Pitești, orașul meu!
1 comentariu
Ma mira un lucru… Vad ca se publica sarguincios tot felul de declaratii, ba de la prefect, ba de la seful pompierilor, ba de la nu stiu ce politician care a trecut prin zona, unii zic ca nu e niciun pericol, altii spun ca e… Ma mira la maxim faptul ca niciun ziarist nu rezolva aceasta disputa, facand ceea ce e logic sa faca, sa ceara o lista oficiala a substantelor aflate in depozit. Este exact ceea ce evita autoritatile sa dezvaluie. Si este exact informatia care ar fi de ajuns pentru ca oamenii sa se lamureasca singuri daca au motive sa se ingrijoreze. Putin mi-ar pasa de ceea ce spune un prefect sau seful pompierilor daca as vedea ca pe lista aia s-ar afla cianuri. Apropo, erau, sau nu erau?…