Părerile de rău tardive şi neputința de a lua deciziile potrivite la momentul potrivit ne-au influențat de multe ori existența de-a lungul istoriei. Regretăm alegeri care au mers cât se poate de prost și ne dăm seama ce ar fi trebuit să facem, târziu. Foarte târziu…
Toată lumea e de acord că decidenții din capul sistemului de învățământ românesc au fost incapabili să anticipeze, să gândească pe termen lung și să pregătească proiecte educaționale în concordanță cu nevoile societății și ale pieței muncii. Absența „minţii de dinainte” ne-a adus în situația în care școala românească nu mai poate furniza astăzi muncitori calificați pentru meserii extrem de necesare, dar furnizează foarte mulți șomeri cu studii superioare. Filtrul examenelor pentru accederea în treapta a doua de liceu ar fi putut rezolva de la sine această problemă.
”Mintea cea de pe urmă” este o manifestare a caracteristicii autohtone, din păcate o deşteptăciune post-facto. Aflându-ne în această situație și cum nevoia e cel mai bun învățător, au apărut inițiative care încearcă proiecte de formare profesională a tinerilor.
Despre un astfel de proiect s-a discutat marți, 11 decembrie, la Primăria Mioveni în întâlnirea cu tema "Școala Profesională în Sistem Dual – alternativă de excelență în pregătirea forței de muncă".
S-a încercat punerea față în față a principalilor actori care pot influența realizarea cu succes și dezvoltarea procesului de educație în sistem dual.
Au participat prefectul județului – Emilian Dragnea, directorul Agenției Naționale pentru Formarea Profesională Inițială în Sistem Dual – Cornel Bertea, secretarul C.J. Argeș – Ionel Voica, inspectorul școlar general – Dumitru Tudosoiu, coordonatorul Centrul de Excelență în formare profesională inițială în sistem dual Mioveni – Gabriel Bratu, președintele CCIA Argeș – George Caval, rectorul Universității Pitești – Dumitru Chirleșan, președintele Federației Patrinatelor IMM filiala Argeș – Ion Glișcă, conducerea primăriei Mioveni, primarii orașelor Curtea de Argeș și Câmpulung, consilieri locali și județeni, precum și reprezentanții celor mai importanți agenți economici din județ, interesați să participe și să beneficieze de proiect.
La nivelul județului Argeș, prin hotărârea Consiliului Local Mioveni s-a format încă de anul trecut un Centru de Excelență în Formarea Profesională Inițială în Sisten Dual prin care se dorește formarea unei noi generații de muncitori calificați, conform standardelor și cerințelor pieței și stabilizarea forței de muncă.
Ministerului Educației Naționale, intenționează să formeze, la nivel național opt centre regionale care să coordoneze acest proiect, iar la Mioveni va fi unul dintre ele.
Pentru ca proiectul să poată fi funcțional este nevoie de o strânsă colaborare, pe termen lung, cu agenții economici parteneri, direct implicați, nu doar prin stimularea financiară cu burse, echipamente și stagii de practică aplicată la viitorul loc de muncă pentru cursanți, ci și din punct de vedere al stabilirii materiilor de studiu și luării deciziilor în actul educațional. Astfel, operatorii economici beneficiari, care vor oferi absolvenților contracte de muncă, vor avea posibilitatea să introducă noi calificări, în concordanță cu nivelul lor de dezvoltare și cu cerințele pieței.
Scopul este renașterea și revalorizarea școlii profesionale românești de dinainte de 1989, un proiect de viitor, care va aduce beneficii în mod direct agenților economici, școlii și comunității. Liceele tehnologice vor asigura desfășurarea procesului educațional și a culturii generale a cursanților, în timp ce operatorii economici parteneri vor asigura cultura profesională tehnică.
Rămâne de văzut dacă tinerii vor opta pentru această alternativă educațională.