1,9K
Investitorii in energie regenerabila ar putea primi in vara aceasta o veste pe care o asteapta de aproape trei ani de zile, respectiv avizul Comisiei Europene asupra Legii 220/2008 prin care se stabileste sistemul de sprijin pentru energia verde.
Companiile straine care au demarat sau vor sa demareze proiecte in acest domeniu sau organisme precum Consiliul Investitorilor Straini au spus in repetate randuri ca Romania risca sa piarda investitii importante daca aceasta lege nu se va aplica, desi acest lucru vine cu pretul cresterii facturilor la electricitate pe termen lung cu circa 70%. Cel mai important lucru pe care il stabileste aceasta lege este numarul de certitcate verzi pe care urmeaza sa le primeasca fiecare producator de energie verde, indiferent de sursa de energie folosita.
Aceste certificate, care sunt acordate de Transelectrica in contul fiecarui MW/h de energie regenerabila produs, reprezinta practic o forma de subventionare a unor investitii care altfel nu ar fi rentabile. Certificatele sunt achizitionate de furnizorii de energie pentru a avea anumite cote obligatorii de electricitate verde in cosul livrat clientilor. Mai departe, costurile pentru achizitia acestor certificate sunt transmise in facturile platite de populatie si de companii.
In notificarea transmisa Comisiei Europene sunt anumite modificari in ceea ce priveste numarul de certificate verzi alocate pentru energia geotermala sau pentru biogaz. Eolienele, hidrocentralele mici sau energia solara beneficiaza in continuare de acelasi numar de certificate ca in textul Legii 220, republicata in 2010.