Sala Sporturilor Mioveni capătă joi, 22 septembrie, o nouă dimensiune, pur educativă de data asta, la Mioveni Science Festival, unul dintre episoadele caravanei Romanian Science Festival (RSF), un eveniment conceput și susținut de tineri din diaspora academică românească, ce au ajuns să urmeze cariere strălucite studiind diferite științe. Ei le vor explica elevilor din Mioveni despre domeniul lor de activitate, într-un mod interactiv și atractiv, invitându-i să participe la ateliere de robotică, inteligență artificială, matematică, chimie, medicină, fizică, biologie, geografie și sustenabilitate.
Elevii din Mioveni vor afla că merită să acorde atenție științelor, pentru că științele sunt captivante, dacă ai un pic de curiozitate și dacă vrei să deschizi ușa spre cunoaștere. Tinerii Romanian Science Festival sunt dovada vie că pasiunea pentru studiul științelor va fi recompensată, negreșit.
Toți adolescenții își doresc să fie acceptați, să facă parte dintr-un grup social, să fie considerați ”cool” de către ceilalți. De aceea, mulți dintre ei își formează un alter-ego, o mască ”cool”, încercând să pară cât mai interesanți, mai atrăgatori, sperând că astfel reduc posibilitatea de a fi vulnerabili în fața celorlalți.
Mulți cred că aspectul fizic garantează popularitatea, abundența, integrarea, iar odată cu acestea și fericirea. Mentorii RSF, care și-au făcut o carieră urmând calea științelor, ne arată care e drumul cel mai sigur pentru a fi mulțumit, mândru de tine și demonstrează că studiul științific e ”Super-Cool”
Organizatorul caravanei Romanian Science Festival la Mioveni, Eliza Casapopol, declară:
Suntem foarte fericiți să putem aduce un eveniment marca Romanian Science Festival la Mioveni, în noua Sală a Sporturilor. Fiind născută în Mioveni, cu atât mai mult mă bucur că avem ocazia să cunoaștem elevii din oraș dar și din împrejurimi cu întreaga echipă de mentori RSF. Elevii vor înțelege ce înseamnă o cariera STEM și ce impact pot avea într-un astfel de domeniu. În plus, vor participa la experimente interactive organizate cu ajutorul colegilor lor și profesorilor coordonatori din Mioveni care s-au pregătit încă din vacanță pentru acest eveniment.
Elevii Mioveniului se vor întâlni cu 16 mentori RSF, cercetatori și profesionisti veniți din 7 țări, special pentru festival: .
- Andreea Atanasescu, Student, Imunologie, Trinity College Dublin, Irlanda
- Eliza Casapopol, Specialist în Inteligență Artificială, Microsoft Olanda & absolvent Universitatea Oxford, Marea Britanie
- Catinca Ciuculete, Student, Medicina, Queen’s University Belfast, Irlanda
- Emil Centiu, Tactical Software Engineer, NatWest Markets, Marea Britanie
- Cristian-Alexandru Chiriac, Student, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica din București, România
- Sebastian Dumitru, Inginer în Inteligență Artificială, Huawei Research & Development, Marea Britanie
- Dan Fodor, Software Engineer, Bloomberg L.P., Marea Britanie
- Andreea Geamanu, Studentă, Life Sciences & Technology, University of Groningen, Olanda
- Andreea Cristina Gheorghe, Studentă, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica București, România & Erasmus+ Student, Universitatea Groningen, Olanda
- Teodor Jianu, Doctorand în Chimie, Max Planck Institute, Germania
- Liana Ivascu, Studentă, Fizică, Universitatea Manchester, Marea Britanie
- Sandor Kruk, Cercetator în Astronomie, Institutul Max Planck, Germania
- Corina Milosoiu, Cloud Solution Architect, Microsoft Olanda
- Raluca-Andreea Miron, Student, Facultatea de Fizică, Universitatea București
- Teodora Simion, Absolvent de Master în Matematică, Universitatea Oxford, Marea Britanie
- Irina Verlan, Student in Inteligenta Artificiala, University of Helsinki
Evenimentul va începe la ora 16,00.
Declarații despre Romanian Science Festival -ediția 2019, mentor Eliza Casapopol
Scopul principal al RSF este de a sprijini educația științelor din România prin metode non-formale prin implicarea diasporei academice. Evenimentul dorește să ofere o platformă care reunește pasionații de știință, cultivând astfel parteneriate cu organizații autohtone, inițiative locale, ateliere, cluburi și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.
Anul acesta, ediția din județul Argeș se desfășoară sub forma unei experiențe de trei zile:
- 22 Septembrie – Caravana Romanian Science Festival în Mioveni, organizată la Sala Sporturilor Mioveni
- 22 Septembrie – Caravana Romanian Science Festival la Câmpulung Muscel, organizată la Colegiul Național Dinicu Golescu
- 23 Septembrie – Prezentările mentorilor în școlile și liceele din Pitești
- 24 Septembrie – Târgul de științe Pitești Science Festival, organizat în Piața Primăriei
PREMIUL FALLING WALLS FOUNDATION
Romanian Science Festival (RSF), primul festival național de științe din țară, a fost desemnat câștigător de către Fundația Falling Walls Berlin, la categoria „Promovarea științelor” (Science Engagement). Romanian Science Festival a concurat alături de alte proiecte participante din 66 de țări din întreaga lume.
Romanian Science Festival a fost recunoscut ca unul dintre cele mai bune 20 de proiecte din lume la categoria Science Engagement, pentru impactul avut în rândul tinerilor din România prin promovarea științelor. Început în 2019 în Baia Mare, Pitești și Timișoara, Romanian Science Festival a adus știința mai aproape de 100.000 de elevi din toate colțurile României prin proiecte, evenimente și întâlniri online în care s-au implicat cei 120 de mentori RSF care sunt studenți, cercetători și profesioniști din diaspora.