Spitalul Judeţean Argeş continuă operaţiile după ce, în ultimele zile, s-au achiziţionat dezinfectanţi, alţii decât cei de la Hexi Pharma, firma cu care spitalul avea contract. În cursul zilei de astăzi urmează să vină un nou transport, mai consistent, care să asigure necesităţile unităţii spitaliceşti.
Spitalul Judeţean Argeş a încheiat pe data de 30 martie 2016 un contract de achiziţie dezinfectanţi cu Hexi Pharma Co SRL în valoare de peste 2,5 miliarde lei vechi. Spitalul Judeţean are nevoie lunar de 770 litri dezinfectanţi şi 50.000 tablete clorigen. O mare parte din dezinfectanţi se folosesc în secţii unde sunt asistaţi pacienţi imunodeprimaţi, arşi, hematologie, prematuri, secţii unde se practică grefe / transplant, secţii de oncologie şi onco-hematologie, bloc operator, bloc de naşteri, secţii ATI, UPU.
Dezinfectanţi achiziţionaţi de Spitalul Judeţean Argeş
– Dezinfectant de nivel înalt pentru instrumentar şi dispozitive medicale cu aldehidă
– Dezinfectant de nivel înalt pentru dezinfecţia aeromicroflorei
– Dezinfectant detergent de nivel intermediar pentru suprafeţe şi dispozitive medicale
– Dezinfectant clorigen pentru dezinfecţia suprafeţelor, lenjeriei, veselei (blocurilor alimentare), apă reziduală, grupuri sanitare
– Antiseptic de plagă pe bază de povidone iodine-soluţie apoasă
– Antiseptic pentru tegumente pe bază de povidone iodine-sol.alcoolică
Astăzi, polițiștii au intrat din nou astăzi în sediul Hexi Pharma. Oamenii legii vor desface și vor analiza probele sigilate în urmă cu câteva zile. 15 angajaţi ai firmei au fost audiaţi de Poliţie în dosarul deschis de procurori.
Sâmbătă, procurorii și polițiștii au făcut percheziții la clădiri care aparțin Hexi Pharma, dar și acasă la patronul Dan Condrea, anchetatorii ridicând documente și probe și din 25 de spitale unde au fost găsite probe neconforme. Analizele realizate de Ministerul Sănătății la ICECHIM indică că unele produse ale companiei au fost diluate chiar și de 4.000 de ori.
Astfel, la toate cele 18 probe analizate au fost găsite nereguli în ceea ce priveşte concentraţia de substanţe dezinfectante raportat la etichetă, într-un caz diferenţa fiind şi de 4.200 de ori mai mică.
În cadrul unei videoconferinţe, Victor Strâmbu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, a informat reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică cu privire la măsura blocării utilizării biocidelor HexiPharma, în contextul anchetei administrative derulate de Ministerul Sănătăţii. De asemenea, Direcţiile de Sănătate Publică au raportat situaţia stocurilor disponibile de produse biocide de la nivelul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private, precum şi situaţia derulării intervenţiilor chirurgicale în spitalele publice.
Totodată, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să comunice unităţilor sanitare cu paturi întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru desfăşurarea serviciilor medicale în condiţii de siguranţă pentru pacienţi prin asigurarea cantităţilor corespunzătoare de produse biocide, altele decât cele fabricate de firma HexiPharma.