Laszlo Tokes face declaratii surprinzatoare, tinand cont de faptul ca se afla pe teritoriul unei tari autonome. In prima sedinta din 2013 tinuta in biroul sau, Laszlo anunta: ,,Am proclamat anul 2013 anul autonomiei, pentru noi va fi anul autonomiei, care este o valoare europeana, o institutie democratica. Autonomia in cadrul federalismului, plecand de la existenta sa deja in Europa si avand in vedere de a fi creata si in Bazinul Carpatic – ar putea constitui viitorul nostru politic si national”.
Se pare ca Tokes doreste ca discutiile purtate pe marginea acestor obiective sa uneasca comunitatile maghiare si este de parere ca probleme majore ale maghiarilor din Romania nu pot fi rezolvate intr-un ,,cadru privat” intre UDMR si Guvern. „Reinnoiesc propunerea mea de acum 23 de ani privind revitalizarea colaborarii maghiaro-maghiare in cadrul Forumului de Mediere al Maghiarilor din Transilvania, pentru ca deciziile luate acolo sa reprezinte cu adevarat interesele ungurilor din bazinul carpatic, sa organizam o masa rotunda maghiaro-maghiara pe problemele majore ale maghiarilor din Romania in relatiile cu majoritatea romaneasca, iar acest lucru nu se poate face in cadru privat intre UDMR si Guvern.” a adaugat Laszlo Tokes.
O opinie similara a avut si liderul PPMT, Toro Tibor, acesta anuntand ca, in momentul de fata, se lucreaza la un calendar al actiunilor din acest an menite „sa promoveze autonomia si federalismul”.
„Ne vom concentra pe diferitele forme de autonomie comunitara – autonomia teritoriala si culturala a localitatilor cu statut special, vom continua sa promovam ideea de federalism. Salutam anuntul facut de noul guvern cu privire la intentia de modificare a Constitutiei, pentru ca acesta este un bun prilej sa ne promovam demersurile. Dar, anul autonomiei nu inseamna doar anul promovarii proiectelor legislative, ci si o ampla miscare populara pentru promovarea autonomiei. Vom initia o serie de astfel de miscari, pentru ca noi credem ca numai prin actiuni complexe se poate promova acest proiect politic. Avem exemplul celor din Catalonia, care se manifesta in strada de ziua lor nationala. Acest lucru ne dorim si noi, ca tinutul Secuiesc si Zona Partium sa fie recunoscute ca regiuni istorice cu statut special. Avem nevoie de o presiune, in sens pozitiv, fata de sfera politicului, iar daca sute de mii de oameni se alatura acestui demers, Parlamentul, oricat de majoritar ar fi, trebuie sa ia in considerare acest demers.”, a spus presedintele PPMT, Toro Tibor.
Europarlmentarul Laszlo Tokes a adaugat acestui comentariu: ,,Cele doua formatiuni vor actiona impreuna pentru punerea in practica a acestor demersuri, iar metoda principala pe care o vor folosi va fi cea a democratiei directe, impunerea vointei maselor, o practica absolut democratica, de care perioada comunista ne-a dezobisnuit. De altfel, acest lucru s-a intamplat si la Revolutia de la Timisoara".
Se pare ca UDMR si-a pierdut din notorietate iar formatiunea a fost criticata dur de catra Laszlo Tokes si de Toro Tibor, precum si vicepresedintele PPMT, Szilagyi Zsolt in urma semnarii unui acord de colaborare intre UDMR si USL in luna octombrie a anului trecut, pe care liderii maghiari l-au numit ,,pactul secret dintre UDMR si USL" prin care ,,UDMR si-a tradat propriul electorat".
,,Prin acest pact UDMR si-a tradat propriul electorat, continuand practica minciunilor prin care a reusit la fiecare alegeri parlamentare sa ajunga la guvernare. Acum, insa, Romania are cel mai prost Parlament din ultimii 23 de ani si nu face nota discordanta nici factiunea UDMR. il putem cita aici pe tovarasul Nicolae Ceausescu care spunea fara deosebire de nationalitate” a comentat ironic Tokes.