La 1 iulie 2018,în fața „Catedralei Reîntregirii Bisericii Ortodoxe Române” din Alba Iulia, reprezentanți din peste 1000 de localități din România și din Republica Moldova au reeditat Marea Adunare de la 1918. Sub idealurile unioniste, evenimentul intitulat “Marea Unire – 2018”, a dat semnalul de început pentru o ștafetă patriotică, ce va purta Flacăra Unirii, peste 1300 de kilometri, din Cetatea Unirii de la 1918, în orașul Reunirii, Chișinău”.
“Flacăra Unirii Centenare” va fi purtată în marș pedestru de tineri, de pe ambele maluri ale Prutului, prin toate locurile simbolice pentru Marea Unire și pentru Primul Război Mondial, către punctul final al marșului: Chișinău, 1 septembrie 2018.
Unionişti din Bucureşti, Chişinău, Grătieşti, Piteşti, Botoşani şi alte localităţi din România şi Republica Moldova care poartă Flacăra Unirii, au încheiat cea de-a patra etapă, din cele 11, ale Marşului Centenar, pe traseul Sibiu – Mănăstirea Cozia – Râmnicu Vâlcea – Curtea de Argeș. Fiecare etapă durează 5 zile.
Duminică, 22 iulie, unioniștii au ajuns la Curtea de Argeş. Așa cum au declarat, nu a fost deloc ușor, Valea Oltului dovedindu-se un traseu dificil, cu multe porțiuni de drum care nu ofereau condiții pentru circulație pietonală și care au făcut deplasarea extrem de riscantă. România văzută la pas, arată cu totul altfel față de cea văzută în poze și la televizor. Contactul direct cu românii din diferite zone, care i-au felicitat și i-au încurajat în demersul lor, a fost emoționant și a confirmat dorința tuturor de unire cu frații de peste Prut.
Obosiți, dar mândri și foarte determinați să își atingă obiectivul, unioniștii au intrat în Curtea de Argeș, cântând ”Basarabia, pământ Românesc/ Același sânge, aceeași țară/ Români am fost, cu toți, odinioară!” ”România n-a avut, Granița la Prut!” ”Am venit să te salut/ Fratele meu de peste Prut!”
Pe fază, membrii organizației PNL Curtea de Argeș i-au întâmpinat în fața Bisericii Domnești, și li s-au alăturat în marșul spre Catedrala Curtea de Argeș.
La Catedrală au fost întâmpinați de un reprezentant al Înalpreasfințitului Calinic, care i-a felicitat pentru inițiativă și i-a condus în vizita la Mănăstirea devenită veritabil simbol național al României, după care delegația a vizitat noul muzeu al Catedralei.
Liviu Nicolae, vicepreședintele organizației PNL Curtea de Argeș:
Am considerat că e o datorie morală și de suflet să îi întâmpinăm pe acești români, care, cu atâta trudă și efort, poartă steagul național, sub care am fost cândva România Mare, din inima României, până la Chișinău. În anul Centenarului, patriotismul, mai mult decât oricând, nu trebuie să fie doar o vorbă-n vânt. Întâlnirea a fost emoționantă. O emoție care nu trebuie descrisă, trebuie trăită!…