Potrivit unui studiu al Consiliului Economic si Social, masurile anticriza adoptate in Romania sunt printre cele mai ineficiente din Europa si din lume, ca amploare si structura, informeaza Mediafax.ro.
Pe o scara de la 1 la 9, masurile de combatere a crizei financiare si economice adoptate in Romania au fost evaluate cu nota 1 si 3, punctaj rezultat in urma centralizarii opiniilor a 12 economisti din Romania intervievati de CES.
Mai slab decat noi in Europa, este Letonia, clasata cu nota 1, iar la nivel mondial Bolivia, Guatemala si Venezuela, care au obtinut tot un scor minim. Norvegia, China, Australia si Danemarca, fac parte din top, cu masuri anticriza ce se apropie de scorul maxim. Nici Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, nu stau tocmai pe roze, au primit nota 5 de la economistii intervievati de CES pentru programele anticriza introduse.
Nota 1 reprezinta masuri insuficiente ca amploare si structura pentru a ameliora efectele crizei, nota 5 indica masuri ,,mai mult sau mai putin suficiente, iar nota 9 reprezinta initiative absolut suficiente, precizeaza CESifo, un grup de cercetare patronat de Centrul pentru Studii Economice al Universitatii din Munchen si Institutul de Cercetare Economica Ifo, din Germania.Climatul economic a ramas nefavorabil in Europa Centrala si de Est si si-a accentuat declinul ,,sub nivelurile satisfacatoare, se spune in analiza.
Analiza CESifo arata ca Romania se numara printre statele cu cele mai putine restrictii de ordin juridic si administrativ pentru companiile straine, iar factorul de instabilitate politica poate deteriora mediul de afaceri pentru investitorii de peste granita.
Jumatate dintre economistii intervievati considera ca firmele si companiile din Romania ar putea sa reduca masurile de combatere a coruptiei ca urmare a crizei financiare si economice, situatie intalnita si in alte state ca Argentina, Turcia, Coreea de Sud, Portugalia, Taiwan, Bulgaria, Peru si Paraguay.