În Anul European al Tineretului, 9 mai, Ziua Europei, va fi celebrată după mintea, inima și voia generației de la care avem așteptări mari. Centrul Europe Direct Argeș – cu sediul la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș – este instituția-cheie în derularea acțiunilor reunite sub cupola acestei sărbători. Centrul Europe Direct Argeș are, de altfel, misiunea de a gestiona, pe plan local, procesul de asimilare a mentalității europene. Și o face de 14 ani, adică de la înființarea sa.
N-a fost deloc ușor, concetățenilor noștri nu le erau familiare conceptele, iar informația trebuia procesată de așa manieră încât sensul și utilitatea demersului Uniunii Europene să nu se pervertească sau să nu se piardă. Provocarea a meritat, însă, efortul. Dovadă stau proiectele selectate anual, parteneriatele consolidate cu instituțiile responsabile de educația europeană – de la cele de învățământ și până la autoritățile locale, zecile de tineri care, îmbrățișând nu doar valorile, ci și instrucțiunile de folosire, de funcționare ale acestor valori ca sistem, au reușit să se descopere și să se dezvolte ca personalitate și, mai departe, să se impună în domeniul lor de activitate. N-a fost ușor, dacă ținem cont și de faptul că, la nivel național, există o rețea de 24 de astfel de centre de informare, iar la nivel european numărul lor este de 420. Se concurează, cu alte cuvinte, umăr la umăr și este meritul echipei de proiect de a fi conferit prestanță și prestigiu structurii de la Pitești.
În contextul Anului European al Tineretului, cum a fost declarat anul 2022, activitățile Centrului Europe Direct Argeș susțin obiective de interes real: promovarea tinerilor defavorizați, vulnerabili, marginalizați, în direcția însușirii de cunoștințe și a dobândirii de competențe care să-i ajute să se repoziționeze social, să devină implicați și responsabili; integrarea perspectivelor tinerilor în procesul de elaborare a politicilor europene de la toate nivelurile; promovarea tuturor oportunităților, astfel încât ei să se poată dezvolta personal, profesional, economic și social; reconfigurarea lor mentală și atitudinală, în urma pandemiei de COVID-19.
Realizarea acestor obiective se traduce în concursuri, programe, sesiuni informative, proiecte. Între ele, Viitorul mEU, dedicat Zilei Europei. Concursul îi aduce împreună pe tinerii artiști din Pitești, nerăbdători să schimbe fața orașului, în spiritul Pactului Verde și al Noului Bauhaus European, care militează pentru o Europă modernă, mai puțin poluată, bine individualizată și unitară ca stilistică urbană, comunitară, conectată la un stil de viață sănătos. Participanții la acest concurs cu premii, al cărui punct culminant va fi pe 9 mai, sunt tineri cu vârstele cuprinse între 13 – 30 de ani. Sunt avute în vedere următoarele secțiuni: compoziție arhitecturală, grafică, pictură, machetă. Festivitatea de premiere va fi deschisă publicului larg, în sensul că piteștenii vor putea sta de vorbă cu artiștii, vor putea schimba impresii și opinii, îi vor putea urmări cum lucrează, în holul central al Bibliotecii Județene Argeș, pe esplanada și pe spațiul pietonal din fața acesteia.
Anul European al Tineretului continuă în Argeș cu: Euro Quiz – sunt vizați elevii de gimnaziu, iar competiția este una de cultură generală, circumscrisă tematicii și valorilor Uniunii Europene; Discover EU – concurs care oferă posibilitatea de a descoperi istoria și patrimoniul cultural ale Europei, călătorind cu trenul. Participanții vor primi un card de călătorie, cu reduceri pentru vizitele culturale, pentru activitățile de învățare și pentru cele sportive, pentru transport local, cazare, alimente. Experiența este utilă și din perspectiva dezvoltării autonomiei și a deschiderii către alte culturi; ALMA – proiect destinat tinerilor cu vârstele cuprinse între 18 – 30 de ani, care întâmpină dificultăți în ce privește integrarea în piața muncii, din motive personale sau structurale. Proiectul le oferă un sejur supravegheat în străinătate, pe o perioadă cuprinsă între 2 – 6 luni, într-un stat membru al Uniunii Europene, de asemenea un ciclu de proiect complet, implicând îndrumare și consiliere în fiecare etapă; Corpul European de Solidaritate – are ca grup-țintă tinerii cu vârstele cuprinse între 18 – 30 de ani, doritori să participe la proiecte benefice pentru comunitate, proiecte derulate în străinătate sau la noi, în țară.
Toate informațiile necesare pentru înscrierea în proiectele care fac din Anul European al Tineretului anul unui nou echilibru planetar, pot fi obținute de la Centrul Europe Direct Argeș – www.edarges.ro; europearges@gmail.com; www.facebook.com/EuropeDirectArges