Astăzi, în sala de sport a Școlii Gimnaziale George Topârceanu din Mioveni Centrul Local al Organizației Naționale “Cercetaşii României”, ”Dacia Felix”, singura grupă de cercetași din județul Argeș, a desfășurat activități cercetășești demonstrative, pentru a marca ”Ziua Mondială a Cercetașilor”.
La eveniment au fost prezenți mulți copii, veniți din proprie inițiativă sau convinși de părinți să renunțe pentru câteva ore la programul obișnuit, ocupat în mare parte de mânuirea device-urile moderne.
Într-o eră a tehnologiei, completată nefericit de hiperprotecția multora dintre părinți, copiii pierd abilități practice bazice, în așa fel încât uneori constatăm că nu mai știu nici să-și lege șireturile.
Cercetășia este o educație pentru viață, care restabilește legătura omului cu activitățile practice, cu natura, oferă tinerilor șansa de a se angaja în activități diverse, creează noi oportunități pentru aceștia, încurajează diversitatea și egalitatea, leagă noi prietenii.
Cercetășia dezvoltă potențialul fiecărui individ și al grupurilor, responsabilizându-i și insuflându-le valori clare. Este o educație pentru viață, ce vine să completeze educația primită la școală și în familie, dezvoltă autocunoașterea și dorința de a ști, de a explora, de a descoperi.
Cercetașii Dacia Felix, conduși de șeful Centrului, Dragoș Țărlea, au pregătit 7 ateliere pentru copiii care au fost foarte curioși să afle ce înseamnă să fii cercetaș. E adevărat, au fost seduși și de spectaculoasa costumație cercetașilor…
Organizaţia Mondială a Mişcării Scout (WOSM) este o mişcare globală, neguvernamentală şi non-profit a 28 de milioane de membri din peste 216 de ţări şi teritorii.
Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” (ONCR) cuprinde patru ramuri de vârstă: lupișori (7 -10 ani), temerari (11 – 14 ani), exploratori (15 – 18 ani) și seniori (19 – 24 ani).
Copiii au învățat de la cercetași cum să monteze un cort, cum să-și pregătească rucsacul pentru excursiile în natură și cum să se îmbrace, au cântat, s-au întrecut în activități sportive și de îndemânare la Atelierul de Mișcare, au primit ceai cu biscuiți (kit-ul de supraviețuire) preparat chiar la fața locului cu mici butelii de gaz, au învățat jocuri noi. A fost veselie mare, în spiritul nobil al cercetășiei.
Au fost prezenți la eveniment foști membrii cercetași ai Centrului Local, reprezentanți ai Centrului Salvamont Argeș, care au adus și doi câini salvatori spre încântarea copiilor, părinți, oficiali locali.
Secvențe video eveniment, declarații Șef Centru Local ”Dacia Felix”, Dragoș Țîrlea: