30 ianuarie a fost declarată ”Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli”, în anul 1964 de poetul spaniol Llorenç Vidal Vidal. Mai este cunoscută și ca Ziua Internațională a Nonviolenței și Păcii. Este o inițiativă mondială, independentă, liberă și nonguvernamentală, ce dorește sensibilizarea oamenilor cu privire la violența din școli.
Aproape fiecare dintre noi am fost victimele sau martorii unor acte de violență în școli, fie că veneau de la colegi, fie că veneau de la cadrele didactice, care erau puse pe o poziție de forță în raport cu elevul de mentalitatea sistemului comunist și chiar de tradiția populară, conform căreia ”Bătaia e ruptă din Rai”
Din fericire, acum putem spune liberi că educația nu poate fi insuflată prin violență și că violența îl desfigurează, ca ființă umană, în primul rând pe agresor.
Indiferent că este vorba despre pedepse corporale, intimidare verbală sau fizică, hărțuire, violența în școli este, din păcate, prezentă încă în viața cotidiană a elevilor.
Un termen la modă care definește ceea ce unii consideră a fi un comportament ”mișto”, este ”bullying”, în fapt un comportament ostil, de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire, cel mai des a celor aflați într-un raport de inferioritate, mai mici sau mai slabi. O fac elevii dintotdeauna, dar de multe ori chiar și profesorii, unii chiar fără să-și dea seama. Mai nou, se vorbește și despre cyberbullying, adică bullying-ul făcut prin intermediul tehnologiei, cel mai des pe rețele sociale.
Conform datelor UNICEF, România este pe locul I în Europa la numărul de elevi cu vârsta între 11 și 15 ani care agresează alți colegi.
Încet, încet, evoluția educațională aduce și la noi programe de conștientizare, de prevenire și de stopare a acestui fenomen.
Elevii și cadrele didactice din Școala Gimnazială George Topîrceanu Mioveni au avut activități tematice de ”Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli”, prin care au promovat toleranța, empatia, armonia și respectul față de orice persoană.
Pe principiul „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face” au organizat ateliere canalizându-și emoțiile în scopuri creative, materializate în mesaje împotriva violenței și a bullying-ului.
Inedit a fost și un articol realizat de elevele Nodescu Miruna din clasa 7C si Cica Stefania 6A, membre în Consiliul Elevilor școlii George Topîrceanu, care au documentat subiectul violenței în școli și au intervievat psihologul Dinescu Mihaela și polițistul de proximitate, Claudiu Buică.
Pe aceeași temă, topîrcenii au avut, la Centrul Cultural Mioveni, alături de elevii celorlalte școli din Mioveni, o întâlnire interactivă cu reprezentanți ai Primăriei, Poliției Naționale, Jandarmeriei, Poliției Locale ai Inspectoratului Școlar Județean.
Filmele educative și exemplele concrete prezentate au demonstrat că violența și comportamentul agresiv nu aduc nimic bun.
Citește și Nicolae Dică le-a vorbit elevilor din Mioveni, de Ziua Internațională a NONVIOLENȚEI în școli