Neștiință? Proastă informare? Rea intenție? Toate la un loc? Greu de spus sau… foarte ușor de intuit. Noi ne vom rezuma la a prezenta faptele dar, mai ales, vorbele! Pornim de la un comunicat semnat de prefectul Argeșului, Emanuel Soare, din care aflăm că ,,a identificat o oportunitate pentru spitalele COVID din Argeș” să se doteze pe fonduri europene, oportunitate la care doar cinci spitale din șase au răspuns, cu excepția spitalului de la Mioveni, care ,,nu și-a manifestat interesul”.
#Ce spune Instituția Prefectului
Comunicatul transmis de Instituția Prefectului:
,,Prefectul Emanuel Soare a identificat o oportunitate pentru spitalele COVID din Argeș, care se pot dota cu echipamente și aparatură, necesare la tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, prin fonduri nerambursabile. Astfel, Instituția Prefectului Argeș a informat managerii spitalelor COVID din județ, prin compartimentul de afaceri europene, despre posiblitatea atragerii de fonduri nerambursabile pentru dotarea cu aparatură medicală, dispozitive medicale și echipamente de protecție. Pe această temă, Instituția Prefectului Argeș a demarat demersurile pentru atragerea respectivelor fonduri.
Ministerul Fondurilor Europene a lansat pe 15 mai 2020 apelul de proiecte “Consolidarea capacității sistemului medical public de gestionare a situației de urgență cauzată de criza COVID-19”, cu o alocare de 350 milioane de euro. Este vorba despre un apel de proiecte necompetitiv (primul venit, primul servit), deschis în perioada 15 mai-30 septembrie 2020. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 10 milioane de euro.
<Instituția Prefectului a evaluat necesitățile de finanțare ale unităților medicale eligibile din județ, în vederea accesării acestui program, pe care îl considerăm extrem de necesar în contextul epidemiologic actual. Cinci spitale din județ ne-au trimis necesarul de aparatură și echipamente pentru care ar putea obține finanțare nerambursabilă. Cum spitalele ne-au răspuns că nu au compartiment pentru atragerea fondurilor europene, ne-am adresat Consiliului Județean și Primăriilor care le administrează.> spune prefectul Emanuel Soare.
Adresele către Consiliul Județean Argeș și Primării au fost transmise în urmă cu aproximativ o săptămână, așteptându-se acum răspunsul lor privind disponibilitatea accesării programului pe fonduri nerambursabile.
Dintre cele 6 spitale COVID din județ, doar Spitalul Orășenesc Mioveni nu și-a manifestat interesul până în prezent. Spitalul Județean de Urgență Pitești a transmis o listă cu echipamente și aparatură medicală în valoare de 5,39 milioane lei, Spitalul de Pedatrie Pitești- de 3,75 milioane lei, Spitalul Municipal Câmpulung- de 75 milioane lei, Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung- de 114.000 lei și Spitalul de Pneumoftiziologie Valea Iașului- de 2,6 milioane lei.
Prin programul POIM <Consolidarea capacității sistemului medical public de gestionare a situației de urgență cauzată de criza COVID-19> pot fi achiziționate: ventilatoare mecanice, injectomate, infuzomate sau paturi suplimentare și altă infrastructură de terapie intensivă (suplimentară față de cea existentă), recoltoare/teste extracție și diagnostic SARS-Cov-2, biocide, substanțe pentru decontaminare, combinezoane, viziere de protecție, mănuși de unică folosință, măști de protecție și izolete.” se precizează în comunicatul de presă semnat de prefectul Emanuel Soare.
#Ce spune primarul Mioveniului
Primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, susține că lucrurile au stat altfel și că Spitalul de la Mioveni nu este eligibil pentru a accesa aceste fonduri întrucât există un criteriu care spune clar că se califică doar secțiile existente ,,la data de 01.02.2020”. Or, la această dată, la Mioveni nu aveam secție Covid…
Primarul mai spune că a răspuns reprezentanților echipei care gestionează implementarea acestui proiect, informând-o că nu se încadrează în criteriile de eligibilitate. Iată care este poziția edilului din Mioveni:
,,În cursul acestei zile, la fel ca mulți dintre dumneavoastră, am aflat prin intermediul unei afirmații a domnului prefect de Argeș, că Spitalul Orășenesc Mioveni, unitate medicală în care se tratează majoritatea pacienților din județ infectați cu COVID-19, “nu și-a manifestat interesul“ pentru a primi finanțare nerambursabilă de la Ministerul Fondurilor Europene, conform Programului Operațional Infrastructură Mare, Axa prioritară 9.
Țin să precizez că toate comunicările reprezentanților Spitalului Mioveni pe acest subiect, atât telefonic, dar și în scris, au fost purtate cu reprezentanții echipei care gestionează implementarea acestui proiect, într-adevăr, o informare în prealabil nefiind transmisă și cabinetului prefectului. Totuși, spre regretul nostru, concluziile au fost că unitatea noastră medicală nu este eligibilă pentru a intra în acest proiect de finanțare.
Concret, conform metodologiei cuprinsă în Ghidul Solicitantului – “Consolidarea capacității sistemului medical public de gestionare a situației de urgență cauzată de criza COVID-19” la punctul 1.3.1 Acțiuni finanțabile conform POIM, se specifică foarte clar faptul că “prin acest tip de proiecte nu se poate solicita finanțare pentru crearea unor secții noi în cadrul unităților sanitare ci EXCLUSIV pentru dotarea suplimentară a secțiilor EXISTENTE la data de 01.02.2020”!
Se cunoaște foarte clar faptul că la începultul lunii februarie, la Mioveni nu exista o secție de boli infecțioase, această decizie fiind luată la data de 25.03.2020, de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Argeș, al cărui președinte este chiar domnul prefect. Astfel, secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Orășenesc Mioveni, unde sunt în prezent tratați bonavii infectați cu noul coronavirus a primit aviz de funcționare din partea DSP Argeș, în data de 02.04.2020, după ce secția a fost transformată de la zero în regim de urgență și dotată prin investițiile Consiliului Local Mioveni.
În concluzie, Spitalul Mioveni nu a aplicat la acest proiect nu din cauza faptului că “nu ne-am manifestat interesul” ci pentru că din punct de vedere al metodologiei impuse spitalul nu se încadrează la capitolul eligibilitate.” precizează primarul din Mioveni, însoțind postarea de următoarele documente foto:
#Ce mai spune prefectul…
În fața unor asemenea puncte de vedere, ne-am îndreptat către prefect pentru a înțelege cum au stat lucrurile. Ne-am lovit de o atitudine destul de… ostilă și de un mod de a pune problema greu de înțeles pentru o persoană care ocupă o astfel de demnitate publică. Trecem peste o serie de replici pe care nu le redăm din respect pentru Instituția Prefectului și vă redăm răspunsurile care au directă legătură cu subiectul.
,,Punctul nostru de vedere este ca se poate insista cu depunerea proiectului și de către Mioveni. Discuțiile cu dumnealor au fost, de multe ori telefonice, să facă lista cu echipamente și să depună proiect, în ciuda contradicțiilor din ghid.” declară prefectul.
#Erori de logică
Din punctul nostru de vedere, la mijloc sunt foarte multe erori de logică și de comunicare.
1.Din start, atunci când vorbești despre un proiect european, verifici criteriile de eligibilitate, cu atât mai mult cu cât faci apel la instituții să îl acceseze și să depună documente în acest sens. Altfel, este ca și cum ai face mișto de oameni. Le vorbești despre beneficiile pe care le-ar putea avea, le ceri să consume din timpul și așa foarte prețios în acest context pentru ca, într-un final, să constați că… nu sunt eligibili.
2.Dar să admitem că prefectul nu a fost informat. De aici și până la graba de a acuza de indiferență o unitate spitalicească este cale lungă, iar ușurința cu care a făcut-o denotă că nu a reușit să se desprindă de fosta sa condiție de membru de partid, și spunem asta în contextul răbufnirilor pe care le-a mai avut până în prezent și a abordărilor extrem de… abrupte. Mai mult, reprezentanții spitalului au informat Compartimentul de afaceri europene cu privire la incompatibilitate, au fost prezenți și la ședința de informare care a avut loc la Prefectură cu specialiștii în fonduri europene. Incompatibilitatea cu criteriile de selecție din ghidul de finanțare despre care vorbim nu a dispărut până în prezent…
3…și cu toate acestea, prefectul susține că Spitalul din Mioveni trebuie să depună oricum cerere de finanțare pe acest proiect! Dacă vreți o comparație oarecum forțată (sau nu), este ca și cum domnia sa ar fi candidat pe postul de prefect fără să fi îndeplinit criteriul de eligibilitate pentru a fi funcționar public.
4. Altfel, dincolo de ceea ce transpare din spatele acestui subiect, trebuie să evidențiem că, cel puțin teoretic, cinci spitale vor beneficia de bani europeni atrași prin grija și efortul prefectului, care a identificat oportunitatea și a făcut demersuri în acest sens.
PS Conform primarului Ion Georgescu, Mioveniul încearcă, încă fără succes, să demonstreze ceea ce știe toată lumea, că e spital suport COVID pentru Argeș și că ar trebui măcar să-și recupereze cheltuielile de funcționare și de dotare a acestei secții, iar răspunsurile Direcției de Sănătate Publică Argeș via Ministerului Sănătății sunt acestea: