După ce a administrat două bătăi consecutive, Petrolului și Bătrânei Doamne, cu CS Mioveni, de la preluarea băncii echipei de fotbal, Nicolae Dică le-a vorbit elevilor din Mioveni despre… nonviolență.
Trecând peste gluma prin care vreau să marchez refresh-ul dat de Nicolae Dică jucătorilor Mioveniului, fostul fotbalist, actual antrenor, a avut astăzi un speech foarte natural și convingător la evenimentul găzduit de Centrul Cultural Mioveni, cu prilejul Zilei Internaționale a NONVIOLENȚEI în Școli.
Elevii școlilor din Mioveni au fost invitați la o întâlnire tematică ce a vizat educarea copiilor și tinerilor în spiritul armoniei, solidaritatății, toleranței, nonviolenței și respectului pentru drepturile omului.
Invitarea lui Nicolae Dică la eveniment a fost o idee foarte bună a organizatorilor, pentru că popularitatea de care acesta se bucură i-a determinat pe elevi să asculte cu atenție ce are de spus, iar atunci când câțiva dintre ei au părut să nu mai fie conectați la eveniment, Dică nu s-a sfiit să le atragă atenția, așa cum, probabil, face și cu elevii lui fotbaliști.
Pe lângă mesajele pentru nonviolență și empatie cu colegii și toți cei din jurul lor, invocând licența Pro și orice altă calificare pentru orice profesie, Dică le-a explicat copiilor că e bine să învețe dacă vor să realizeze ceva în viață și să-și stabilească obiective pe care să le atingă.
Primarul Mioveniului a părut încântat să constate că noul antrenor al echipei de fotbal are verbul la el și că îi place să se facă ascultat, chiar și atunci când își îndeamnă elevii să nu bată pe nimeni…
Video – Nicolae Dică
În cadrul evenimentului au fost prezentate filme tematice care promovează nonviolența în mediul școlar. Reprezentanți ai Jandarmeriei și Poliției Naționale au venit cu exemple concrete de fapte pe care elevii trebuie să le evite.
Psihologul Liceului Teoretic Iulia Zamfirescu, George Nilă, a demonstrat că ”Bătaia nu e ruptă din Rai” vorbind despre modul în care violența din cadrul familiei se transferă în comportamentul copilului din mediul școlar și cum poate fi transformată în comportament empatic.
Dumitru Tudosoiu, șeful ISJ Argeș, a încheiat seria discursurilor invocând bunele exemple ale antevorbitorilor cu precizarea că ”Cine a avut urechi de auzit, trebuie să fi auzit și cine are minte să pună în practică ce a auzit v-a avea de câștigat”. Inspectorul Șef a mai făcut trimitere la câteva exemple de violență consumate în mediul școlar argeșean și din Mioveni, cu observația că atunci când asistă la la fapte de violență între colegi, în loc să intervină pentru dezamorsarea conflictului, elevii filmează cu smartphone-ul ”ca să facă un TikTok”, o aplicație care prezintă multe exemple de violență sau bullying ca fiind ”cool” sau amuzante.
Evenimentul a fost organizat de Primăria orașului Mioveni în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Inspectoratul Județean de Poliție Argeș, Inspectoratul de Jandarmi al Județului Argeș și Poliția Locală Mioveni