Associated Press relateaza ca in urma efectuarii unor teste s-a descoperit un nivel ridicat de radioactivitate in mai multe culturi de plante comestibile.
Guvernul nipon a interzis comercializarea laptelui si a legumelor provenite din prefectura Fukushima. Autoritatile au declarat ca o parte dintre alimentele iradiate au ajuns deja pe piata, inainte ca restrictiile sa fie impuse.
De exemplu, spanacul din prefectura Ibaraki contine de 27 de ori mai multe elemente radioactive decat limita legala. Executivul se va reuni pentru a decide daca va aplica noi interdictii industriei alimentare.
Potrivit Reuters, in orasul Sendai, aflat la 200 de kilometri de centrala Fukushima1, nivelul radiatiilor a crescut de patru ori fata de limitele normale. Populatia a primit vestea cu ingrijorare, unul din muncitori declarand: ,,In ceea ce priveste expunerile la radiatii, sunt ingrijorat de nivelul radiatiilor din aer. Incerc sa ma informez ascultand programele de radio, iar atunci cand ies afara port intotdeauna o masca".
Urme de iod radioactiv au fost descoperite si la Tokyo cat si in alte cinci prefecturi. In ciuda asigurarilor venite din partea autoritatilor, oamenii au ramas in continuare sceptici, iar comerciantii din Tokyo si-au vandut cu greu marfa.