Joi, 14 iunie 2018, la invitația doamnei deputat Simona Bucura Oprescu, în calitate de Președinte al Grupului Parlamentar de Prietenie cu Republica Franceză-Adunarea Națională din Camera Deputaților, Mioveniul a fost vizitat de o delegație oficială a Grupului Parlamentar de Prietenie cu România din Adunarea Națională Franceză.
Oaspeții au fost primiți, tradițional, cu pâine și sare.
Delegația a fost condusă de către președintele grupului, deputatul Andre Chassaigne. Din delegație au făcut parte reprezentanți ai Ambasadei Republicii Franța la București, ai Ambasadei României la Paris și ai Direcției de Afaceri Externe din Camera Deputaților.
La eveniment au participat primarul Ion Georgescu, viceprimarul Aurel Costache, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, prefectul Județului Argeș, Emilian Dragnea, de alți reprezentanți ai administrației locale și județene.
În Sala de Consiliu a Primăriei Mioveni, primarul orașului le-a urat bun venit și a vorbit despre relația specială a Mioveniului cu Franța, care a început în 1970, prin colaborările pentru cu uzina Dacia. Relațiile s-au consolidat în anul 1990, prin crearea Asociației de Prietenie Mioveni-Landerneau și a culminat în 1999, prin privatizarea uzinei Dacia, una dintre poveștile de succes ale economiei postrevoluționare, care îndreptățește Mioveniul să se considere capitala automobilului românesc.
Invocând și sloganul ”România de la Argeș”, primarul Ion Georgescu l-a determinat pe președintele CJ, Dan Manu, să remarce, în glumă, că i-a fost ”furat” speech-ul și că, probabil, primarul Mioveniului se pregătește pentru a deveni președinte al Consiliului Județean. Cu toate acestea, Dan Manu a găsit resurse prin care să-i seducă pe oaspeți cu alternative de interes din frumusețile Argeșului.
Prefectul Emilian Dragnea a invocat cei 50 de ani ai poveștii Dacia, precizând că a participat în calitate de pionier, la vizita președintelui Franței de atunci, Charles de Gaulle, în Argeș și la Mioveni. Prefectul a garantat siguranța delegației în această vizită (deh, sarcină de serviciu) și a vorbit despre bunele relații cu departamentul Savoia, încă din anul 1996. La final, a urat succes echipei naționale de fotbal a Franței, la meciurile Campionatului Mondial din Rusia, care începe astăzi, și pe care naționala României îl va vedea la televizor.
A fost prezentat un film cu obiectivele principale de interes economic, administrativ, cultural și istoric ale Mioveniului.
Membrii delegației franceze s-au prezentat, menționând, regiunile pe care le reprezintă în parlamentul francez și comisiile parlamentare în care au atribuții.
Deasemenea, președintele Andre Chassaigne i-a mulțumit inițiatorului întâlnirii, deputatul Simona Bucura Oprescu, care s-a dovedit un lobbyist al bunei relații dintre Franța și România, prin intermediul căreia a avut contacte utile cu factori de decizie din parlamentul României și din guvern.
Simona Bucura Oprescu și-a început discursul evocând buna relație istorică a României cu Franța, contribuția Franței la realizarea Marii Uniri de la 1 decembie 1918, de la care serbăm Centenarul în acest an. Oameni politici și de cultură, importanți din România și din Argeș, s-au format în școlile franceze și au influențat decisiv traiectoria României, așa cum au fost familiile Golescu și Brătianu, din Argeș.
După ce a oferit suficiente argumente pentru a demonstra soliditatea relației speciale dintre România și Franța, Simona Bucura a pus, cu curaj, pe tapet câteva așteptări ale României de la partenerul francez:
- susținere mai puternică pentru grăbirea acceptării României în Spațiul Schengen, pentru că ambele părți ar avea de câștigat, ținând cont de volumul investițiilor franceze în România.
- susținere diplomatică pentru ca România să devină membru al OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), obiectiv strategic al politicii externe române, inclus în actualul program de guvernare.
- pentru o mai bună cunoaștere a culturii românești în Franța, introducerea studiului unor autori români de limbă franceză în școlile din Franța, ținând cont că România este cea mai francofonă țară din sud-estul Europei
- sprijin pentru reabilitarea sediului ambasadei României în Franța, situată în Palatul Béhague, din Paris.
În încheierea evenimentului, oaspeții au primit daruri din partea administrației din Mioveni și a primarului Ion Georgescu, cel care a primit, la rândul lui cadouri simbolice din partea părții Franceze.
De la Primărie, delegația s-a deplasat într-o vizită la Uzina Dacia-Renault, iar apoi la Mânăstirea Curtea de Argeș și Barajul Vidraru. Vizita în România a grupului parlamentar francez va dura patru zile.