Românul are o lungă şi intimă relaţie cu ţuica sa. De la oamenii de la ţară care beau o duşcă înainte de masă, ca să alunece mâncarea, la cei de la oraş care trag o litră la chişcul din colţ, înainte să intre la serviciu. De la nostalgicii care-şi fac o fiartă cu zahăr, iarna, să-şi dezgheţe sufletul, la cunoscătorii care ştiu că şoricul proaspăt raşchetat de pe porc, fără ţuica de lângă, nu are niciun farmec.
Festivalul Ţuicii de la Coşeşti este pentru toţi aceşti consumatori ai sorţii, profesionişti sau degustători ocazionali, un eveniment de brand la care pot încerca o multitudine de sortimente. Amatorii se pot rezuma la a degusta, în timp ce profesioniştii şi drojdierii bine antrenaţi, pot participa chiar şi la un concurs de băut ţuică. Cine cade ultimul sub masă, poate fi fericit că a băut.o pe toată, gratis! E ceva!
,,Primăria comunei Coșești și Consiliul Local Coșești au deosebita onoare de a vă invita să participați pe 9 septembrie la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Țuicii, organizat de noi într-un cadru natural, pe meleagurile pitorești ale ”Văii Păcurarului”, începând cu ora 10.00” – este invitaţia pe care o adresează primarul comunei Coșești, Nicolae Pană, tuturor celor care vor o ţuică şi nu numai. Pentru că Festivalul de la Coşeşti înseamnă şi altceva.
La festival, producătorii individuali își vor prezenta țuica, produsele de ceramică, lemn și costume populare specifice comunei Coșești și zonelor din împrejurimi. Festivalul are ca principal scop continuarea campaniei de promovare a țuicii drept băutură națională românească, cât și a produselor tradiționale specifice zonei Muscelului.
Programul festivalului:
– 10.00 – Deschiderea oficială a evenimentului
Tabăra meșteșugurilor populare. Ateliere de olărit, crestături în lemn, cusături populare, dogărit, cu participarea meșterului Ion Rodoș, dar și a altor meșteri populari;
– Program artistic susținut de elevii Școlii Coșești
– Festivitatea de decernare a Diplomelor de Fidelitate pentru cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie.
Program artistic susținut de: Ansamblul ”Ciobănașul” din comuna Corbi, Ansamblul folcloric al comunei Vulturești, Ansamblul folcloric ”Argeșelul” din comuna Boteni, Ansamblul folcloric ”Floricica” din comuna Bârla, Ansamblul folcloric ”Doina Circinovului” din Priboieni, Ansamblul folcloric din Galeșu, Ansamblul folcloric al comunei Domnești și Ansamblul folcloric ”Dorulețul” al Asociației de pensionari ”Viața lungă” din orașul Mioveni, Ansamblul folcloric al comunei Albeștii de Muscel.
– Concurs de băut țuică;
– Program artistic susținut de Ansamblul Folcloric Carpați din Câmpulung Muscel. Solişti: Alex Popa, Ioana Horobeanu, Mariana Patru, Daniel Ciubotea, Radu Ştefan Tatu, Izabel Cristescu şi mai multe suite de dansuri populare româneşti. Coregraf Neluş Horobeanu; Recital Gegiu Luiza din Domneşti.
Invitați speciali: Marcela Fota, Cristina Turcu, Daniela Cernea, Ion Drăgan, Elena Sima.
Program artistic susținut de Ioana Anton și invitații săi: Tina Militaru, Ionel Marcu, Alexandru Popa, Doina Istrate.