Perioada cumparaturilor pentru sarbatorile de iarna a inceput deja. Lumea incearca, din putinii bani pe care ii mai are din cauza crizei, sa acopere pe cat posibil necesarul pentru o masa de Craciun si de Revelion cat mai decenta. Tot acum stau la panda, ca sa spunem asa, si teparii. Cei ce vor sa vanda mai mult in orice conditii, cei ce vor sa insele, cei ce vand produse proaste pe post de produse bune. Cum ne putem feri de aceste probleme? Specialistii au cateva ponturi pentru ca noi sa ne putem face cumparaturi cat mai sanatoase.
Fiti cu ochii in patru!
Ion Falca, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Arges (DSVSA), ne-a declarat ca cel mai important este sa fim atenti cand mergem la cumparaturi in special la produsele de origine animala.
âIn primul rand, atentie la vitrinele frigorifice incarcate peste masura! Pentru ca o astfel de vitrina sa functioneze la un nivel optim este nevoie ca toate produsele sa fie patrunse de temperatura corecta in mod uniform. La un grad mare de incarcare a vitrinelor, acest lucru nu se realizeaza.
In al doilea rand, cumparati doar produse etichetate.
De asemenea, cand e vorba de produse congelate, aveti grija ca acestea sa fie, cum se spune, bocna! Daca sunt mai moi, daca raman amprente pe produs, adica daca degetul lasa urme pe produs in profunzime, renuntati sa mai cumparati!
Nu in ultimul rand, examinati organoleptic produsele: aspectul, mirosul sunt foarte importante. Chiar si dupa decongelarea unui produs trebuie sa fim atenti, iar daca la fierbere sau dupa congelare emana un miros ciudat trebuie alertate de indata organele abilitateâ, ne-a declarat Ion Falca, cel care a mai adaugat ca in aceasta perioada sunt desfasurate ample actiuni de verificare in piete si centre comerciale.
In aceasta perioada sunt si foarte multe persoane care vor sa vanda carne de cal, de exemplu, pe post de carne de vita, asa ca si in acest caz trebuie sa fim atenti ce si de la cine cumparam.