Initiativa legislativa prin care Silviu Prigoana doreste ca presa scrisa si cea on-line sa fie autorizate si reglementate de catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA) reprezinta mai mult decat o formula de cenzura grosolana, mai ceva ca in epoca regimului comunist!
Documentul semnat si de alti 11 parlamentari ai puterii este surprinzator, cu atat mai mult, cu cat, multi dintre ei sunt obisnuiti ai aparitiilor media, iar Prigoana insusi a fost unul dintre cele mai vocale personaje cu plici sau fara, din presa contemporana! Ori traiul alaturi de o jurnalista nu-i prieste domnului deputat, ori portocalii vor sa puna lacat la gura intregii tari, mai ales ca spatiul virtual este printre putinele in care oamenii isi mai pot spun parerea deschis si vehement! Oricum, ce omite Prigoana este faptul ca principala valoare la care tin jurnalistii este libertatea presei, care presupune recunoasterea dreptului jurnalistului de a cauta informatii si de a exprima opinii, fara a fi ingradit de vreo autoritate politica, administrativa, economica, juridica.
Articolul 30 din Constitutia Romaniei, legea fundamentala a tarii, garanteaza „libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public”. Presa este, pe drept cuvant a patra putere in stat, o putere ce nu poate fi, dar nici nu trebuie ingradita deoarece asta ar insemna privarea de libertate a gandirii pentru un popor intreg!
Propunerea lui Silviu Prigoana incalca astfel Constitutia si condamna romanii la sclavie, intr-un secol in care informatia este totul!
Presa are in primul rand un rol de formator de opinie, iar pentru a-si indeplini rolul este foarte important sa fie libera!
Anul acesta, Romania se situeaza pe locul 88 in clasamentul global al presei libere, publicat de „Freedom House” si impartim aceasta pozitie cu Bolivia, Brazil si El Salvador. Mai mult, mass-media din tara noastra sunt considerate partial libere, ceea ce ne situeaza in urma tuturor celorlalte state membre UE.
De remarcat ca interesul pedelistilor pentru a controla presa dateaza inca din timpul campaniei electorale din 2004, cand Alianta DA a promis reformarea radioului si a televiziunii publice. Pana in prezent, aceasta „reformare” s-a materializat in aparitiile presedintelui Basescu la postul public, ori de cate a anuntat vreo nenorocire pentru tara!
Dupa ce in iunie, presedintele Traian Basescu a introdus presa la capitolul „Riscuri, amenintari, vulnerabilitati” la adresa securitatii nationale in Strategia Nationala de Aparare a Tarii, iata ca in aceasta toamna, incepe o noua vanatoare de vrajitoare, prin care PD-L incearca sa subjuge mass-media, determinanta pentru carierele oamenilor politici!