Parlamentarul PDL Silviu Prigoana a initiat un proiect de lege prin care, practic, pune calusul in gura presei. ,,Ne preocupa mult in zilele noastre otrava din mancare, otrava din aer si apa, insa nu facem nimic pentru a reduce otrava informationala” spune Prigoana in proiectul legislativ, desi, daca ar fi sa se plice initiativa sa, postul cu manele pe care il conduce ar fi prima mizerie care ar trebui inchisa, dupa care emisiunile mizerabile si imbecile conduse de nevasta-sa.
Prigoana propune niste modificari la Legea audiovizualului, care pot duce chiar si la inchiderea unor ziare sau site-uri de stiri, prin simpla decizie a CNA, controlata de catre presedintie. Conform proiectului publicat pe site-ul Camerei Deputatilor, acest organism ar trebui sa acorde "licente" presei scrise si presei online. Astfel, CNA ar trebui sa aiba ca atributie si "sa stabileasca conditiile, criteriile si procedura pentru acordarea licentelor pentru presa scrisa si presa online", fara insa sa fie reglementate aceste "conditii" si "criterii". In proiect se arata ca "licenta este obligatorie pentru tiparirea oricarei publicatii de presa scrisa pe teritoriul Romaniei", "licenta este obligatorie pentru gazduirea de publicatii online pe servere", iar "valabilitatea unei licente pentru presa scrisa sau presa online este de sapte ani".
Mai grav este faptul ca unui ziar ii poate fi retrasa licenta in numai zece zile si in ultima instanta sa fie inchis. O modificare adusa unuia dintre articole arata ca si presei scrise si celei online sa i se aplice o regula din audioviziual, prevazuta de articolul 41 pct. (1) al Legii audiovizualului: "Orice persoana fizica sau juridica, indiferent de nationalitate, ale carei drepturi sau interese legitime, in special reputatia si imaginea publica, au fost lezate prin prezentarea de fapte inexacte in cadrul unui program, beneficiaza de dreptul la replica sau la rectificare". Principiul are insa o completare importanta pentru presa scrisa si cea online: "In situatia art. 41, pct. (1), la cererea persoanei vatamate si daca publicatia nu produce proba veritatii in termen de 10 zile de la sesizare, consiliul poate suspenda licenta publicatiei pentru o perioada de 1, 3 sau 6 luni".
De asemenea, conform lui Prigoana, si presei scrise, si celei online ar trebui sa li se aplice articolul 48 din Legea audiovizualului, tot cu o completare. Articolul 48 arata ca "orice persoana juridica titulara a unei licente audiovizuale are obligatia de a pune in permanenta la dispozitie publicului urmatoarele categorii de informatii: a) denumirea, statutul juridic si sediul social; (…) c) numele persoanelor responsabile de conducerea societatii comerciale si ale celor care isi asuma, in principal, responsabilitatea editoriala; d) lista publicatiilor editate de persoana juridica respectiva si lista celorlalte servicii de programe pe care le asigura (…) g) organismele de reglementare sau de supraveghere competente".
Completarea, cu dedicatie pentru ziare, reviste si site-uri, este tot de natura sa atraga o sanctiune imediata din partea CNA: "Paragrafele a), c), d) si g) de la precedentul punct se aplica si in cazul presei scrise, si al presei online. Neindeplinirea acestei prevederi da dreptul Consiliului sa se sesizeze din oficiu si sa retraga licenta publicatiei".