Bugetarii asteapta anul acesta prime de Paste, dar sanse la ceva bani in plus ar putea avea doar cei din teritoriu, deoarece ministrii spun ca nu vor acorda prime angajatilor.
Ministrii Muncii, Economiei si Agriculturii deja s-au decis sa nu dea prima de Paste, ceilalti trebuie sa se decida in aceste zile. Oricum, si fara prima de Paste, si cu o recuperare de doar 15% din taierea realizata anul trecut, guvernantii au catadicsit sa rezerve in bugetele institutiilor „bani albi pentru zile negre“. Mai exact, o parte din fondurile destinate cheltuielilor de personal a fost cuprinsa in bugete in categoria „alte sporuri“. Astfel, un sfert din banii alocati in bugetul de stat cheltuielilor cu personalul au ca destinatie acordarea de sporuri pentru personalul din sistemul bugetar central si local.
Legea cadru de salarizare a bugetarilor prevede ca sporurile asa-zis clasice, precum indemnizatia de conducere sau cele de vechime, de toxicitate, de confidentialitate, de stabilitate, de dispozitiv, de importanta nationala sau de suprasolicitare neuropsihica sa fie incluse in salariul de baza. Daca la nivel central autoritatile mai au grija sa nu introduca sporuri extravagante, din controalele efectuate de inspectorii Curtii de Conturi anii trecuti a reiesit ca autoritatile locale nu au dus deloc lipsa de imaginatie cand a fost vorba despre instituirea unor formule pentru a acorda bani angajatilor.
Astfel, sporul de refacere dupa concediul de odihna, sporul pentru tinuta decenta, pentru conditii penibile de munca sau sporul pentru ochelari de protectie sunt doar cateva dintre stimulentele acordate bugetarilor in cursul ultimilor doi ani. Pe de alta parte, la salariile de mizerie, ar merge introdus si sporul de rusine ca lucrezi la stat.