Astazi, cand se implinesc 92 de ani de la unirea Bucovinei cu Romania, moldovenii isi aleg noua conducere a tarii. Alternativele sunt doua mari si late: fie ramanerea in bratele Moscovei, fie intrarea tarii in Uniunea Europeana. Dupa experienta noastra, a Romaniei, ambele variante par a fiâĻ paguboase. Cert este un lucru: foarte multi dintre moldoveni isi doresc intrarea in Europa pentru eliminarea vizelor, mult mai importante decat faptul ca prin conductele lor, la fel ca si prin ale noastre, trece gazul rusesc.Â
Din cele 20 de partide inscrise in cursa, numai patru au sanse reale de a intra in noul parlament de la Chisinau. Potrivit ultimului Barometru de Opinie Publica, Partidul Comunistilor se va clasa pe primul loc, cu 37,1% din voturi (39 de mandate), urmat de Partidul Liberal Democrat, cu 31% (33 de mandate), Partidul Democrat, cu 14,3% (16 mandate) si Partidul Liberal, cu 12,5% (12 mandate).
Marea necunoscuta ramane viitoarea orientare a Partidului Democrat, condus de fostul numar doi al comunistilor, Marian Lupu. O alianta cu fostul presedinte Vladimir Voronin ar putea intoarce Moldova cu fata catre Moscova, insa ultimele declaratii ale democratilor lasa sa se inteleaga ca aceasta perspectiva este putin probabila.
Sunt asteptati la urne aproximativ 2.600.000 de alegatori. Dintre acestia, conform unor date neoficiale, circa 800.000 se afla in strainatate, iar 260.000 locuiesc in Transnistria. Cei care lucreaza in strainatate asigura prin remitente circa 25% din PIB-ul Moldovei. Pentru ei, obtinerea cetateniei romane sau eliminarea regimului de vize este echivalenta cu supravietuirea.
#Propuneri
Partidul Liberal Democrat al premierului Vlad Filat vine cu urmatoarele solutii pentru ,,Moldova fara saracieâ: ,,Bilete de avion mai ieftineâ
Partidul Liberal, al presedintelui interimar Mihai Ghimpu, indeamna cetatenii sa aleaga "schimbarea pana la capat" si propune reforma cosntitutionala, oficializarea limbii romane, incheierea unui parteneriat strategic cu SUA, cosnolidraea parteneriatului pentru actiuni individuale cu NATO si promovarea semnarii Acordului de Asociere cu UE.
Partidul Democrat se promoveaza incheierea unui acord de colaborare cu Rusia Unita, partidul lui Vladimir Putin. Sub sloganul "Bunastare, Respect, Progres", partidul condus de fostul numar doi al comunistilor, Marian Lupu, subliniaza urmatoarele "adevaruri": "criza actuala nu se rezolva asteptand sa vina europenii, romanii, rusii sau FMI"; "economia noastra este la pamant"; "am ajuns aici pentru ca ani de zile partidele care au venit la putere si-au abandonat electoratele" si "nu va fi usor sa iesim din criza".
Partidul Comunistilor, cotat cu prima sansa in alegeri, concureaza sub sloganul "Moldova alege victoria". Platforma partidului arata ca "criminalii si delicventii (sic!) au invadat satele si orasele noastre, devenind suportul de baza al actualei puteri". PCRM isi propune exact reversul obiectivelor liberalilor: sa incheie un parteneriat strategic cu Rusia, sa consolideze statutul de neutralitate.
Partidul National Liberal, condus de Vitalia Pavlicenco, se prezinta in fata alegatorilor cu sloganuri pe tema unirii cu Romania. "PNL propune Unirea cu Romania! PNL face majoritatea. si reda Demnitatea. PNL face Unirea!", promite formatiunea condusa de Vitalia Pavlicenco.
Relatiile bilaterale cu Romania sunt o alta miza a alegerilor de duminica. Posibila amanare a aderarii Romaniei la Schengen a fost legata deja de oficialii francezi de facilitarea acordarii cetateniei romane moldovenilor. Frontiera estica a Spatiului Schengen ar fi prea permeabila, sugereaza criticii de la Paris.