Conform unor statistici, se prevede ca in urmatoarele doua decenii, populatia Romaniei sa scada si sa imbatraneasca vizibil. Cu toate acestea, vom fi unul dintre cele mai putin varstnice popoare de pe continent. Explicatia?
Se presupune ca pana in 2030, Romania va pierde 1,5 milioane de locuitori. Cauza e simpla: numarul copiilor veniti pe lume va fi tot mai mic. Cele mai afectate de diferenta dintre nasteri si decese vor fi regiunile din sud, unde se va inregistra un spor natural negativ de 935.000 calculat la numarul total de locuitori. In Oltenia, spre exemplu, vor locui peste douazeci de ani cu 10% mai putine persoane decat astazi. In Transilvania, Banat si Crisana-Maramures sporul natural va fi de minus 465.000, in timp ce in Moldova va fi doar de minus 100.000 de persoane. Aici, apare fenomenul de migratie, cand un numar de peste 100.000 de moldoveni vor pleca in alte regiuni sau peste hotare.
La nivel European, urmatoarele doua decenii vor aduce variatii semnificative ale numarului de locuitori. Astfel, va creste populatia tuturor regiunilor din Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Irlanda (cu un nivel record de 27%), Norvegia si Elvetia, precum si populatia unor state mici, precum Cipru, Malta ori Luxemburg. De asemenea, se va majora populatia in marea majoritate a regiunilor franceze, spaniole, suedeze, olandeze, portugheze ori austriece. In Italia, densitatea locuitorilor din regiunile sarace din sud va scadea pana in 2030, in timp ce in centru si in nord va creste. O evolutie similara va avea loc si in Germania, unde se vor inregistra mai multi locuitori in vest (regiunea Hamburg va fi cu 29% mai populata) si mai putini in est (regiunea Chemnitz va avea cu 23% mai putini locuitori).