Pe parcursul anului curent, revizuirile privind economia Romaniei in 2010 au fost negative; cele privind Europa Centrala si de Est- pozitive. Pentru 2011, institutiile financiare internationale preconizeaza ca Romania va avea o crestere economica la cca jumatate din media regiunii. Prin atragerea investitiilor straine si stimularea celor locale, Romania isi poate imbunatati perspectivele. Moneda nationala a trecut cel mai bine prin criza. Cresterile productiei industriale si exporturilor- mai importante decat cresterea PIB-ului din trimestrul al doilea.
«Lunile urmatoare vor fi decisive pentru perspectivele economice ale Romaniei pe termen mediu si lung. Pe termen scurt- cunoastem situatia, ne asteptam la scadere economica pe anul in curs; pe termen mediu si lung insa, Romania inca mai are sanse de a deveni o piata atractiva, daca vor fi stimulate investitiile- atat cele straine, cat si cele locale- si daca fiscalitatea va prezenta o anumita coerenta, atat de necesara investitorilor. in plus, sa nu uitam ca, dincolo de a se regasi in prognoze financiare favorabile, masurile de incurajare a investitiilor ar avea un efect psihologic pozitiv, iar in domeniul investitiilor (pe orice piata), factorul psihologic actioneaza ca un stimulent al unei miscari deja aparute: cu cat unii vor creste volumul investit, cu atat mai multi ii vor urma», a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.
Estimarile privind evolutia economica a Romaniei in 2010 au fost revizuite- treptat- negativ de la inceputul anului si pana in prezent, respectiv de la o crestere de 1,3% (estimata in ianuarie), la o scadere de cca 1,9% prognozata in prezent. in acelasi timp, estimarile privind Europa Centrala si de Est au urmat un curs invers, fiind revizuite pozitiv, pana la 3,3%, mai ales datorita rezultatelor bune marcate de Cehia, Polonia etc. Pentru 2011, estimarile FMI privind regiunea arata o crestere de 3,4%, in timp ce pentru Romania se intrevede o crestere de 1,5%, maxim 2%.
«Institutiile financiare si analistii isi construiesc estimarile pe baza datelor cunoscute in momentul respectiv; in functie de amploarea modificarii acestora, estimarile pot fi revizuite negativ sau pozitiv. Romania este in prezent intr-o situatie foarte fragila: inca are sanse de a se apropia in 2011 de media de crestere economica a regiunii, dar, la fel de bine, va putea consemna un esec: masurile de sustinere a mediului privat si a investitiilor vor face diferenta», considera analistii X-Trade Brokers.
In ceea ce priveste moneda nationala, analistii X-Trade Brokers arata ca aceasta a evoluat slab comparativ cu alte monede, dar, avand in vedere amploarea crizei economice din Romania de pana in prezent, Leul <<a reactionat bine>>, pastrand un nivel de apreciere cu mult peste performantele economiei Romaniei.
In trimestrul al doilea al anului curent, Romania a inregistrat o usoara crestere economica fata de primul trimestru, respectiv de 0,3%. «Mult mai relevante cred ca sunt insa cresterile inregistrate de exporturi si de productia industriala, intrucat acestea arata ca fundamentele viitoarei cresteri economice pot fi cu mult mai <<sanatoase>> decat cele de dinainte de criza. Cresterile pe segmentele de retail, constructii- imobiliar etc fireste ca sunt, de asemenea, de dorit si acestea vor urma- cel mai probabil incepand cu 2011; de altfel se si vede ca sunt investitori importanti care se orienteaza deja catre dezvoltarea pe segmentul de retail…», a aratat Victor Safta.
Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002, cu filiale in multe tari europene (Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Germania, Romania, Rusia etc), precum si in Asia (China si India), fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport contracte tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).
XTB detine platforme on-line de exceptie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent la conturile de investitii, iar echipele locale ofera gratuit cea mai competenta consultanta de profil.
La nivel european, X- Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 50 miliarde Euro.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevad atingerea unui volum de tranzactii de minim 800 milioane Euro pe luna pana la sfarsitul anului in curs.