Ilie Balaci, încă o legendă a fotbalului românesc, a murit în această dimineață în urma unui atac cerebral.
Anunţul a fost făcut la Digi Sport de către fostul coechipier al sportivului, Sorin Cârţu. „Eu sunt la Bucureşti, am avut botezul nepotului. Dimineaţă, mi-a dat şi mie un telefon un prieten comun. Acum câteva minute am vorbit la Craiova cu prietenii noştri, care erau la el şi îi ţineau lumânarea. Doamne… Aşa ceva… parcă suntem blestemaţi." a spus Cârţu, care a izbucnit în plâns.
Ofițerul de presă al ISU Dolj, Tania Muntean, a declarat pentru EVZ că a fost primit un apel de urgență la ora 9:38. La fața locului s-au deplasat un echipaj SMURD și ambulanţa de la Serviciul Județean (SAJ). Persoana care a sunat la 112 a spus că bărbatul, Ilie Balaci, era inconştient. În ciuda manevrelor de resuscitare, la ora 11:15 a fost declarat decesul de către medicul de pe ambulanţa SAJ. Cauza preliminară a decesului a fost stabilită de medicul SAJ şi rămâne valabilă până la efectuarea autopsiei.
Viaţa lui Ilie Balaci, „Minunea blondă“, a fost un conglomerat de poveşti. A jucat fotbal pe mulţi bani în plin comunism, l-a driblat pe Briegel, a semnat cu AC Milan, era să fie dat afară din casă pentru că a îndrăznit să bată Rapidul, a văzut căderea lui Ceauşescu din Oltcitul nevestei, a făcut carieră de antrenor în lumea arabă. Spunea, însă, mereu că inima îi creşte când îl salută lumea pe stradă.
Ilie Balaci a fost considerat cel mai mare fotbalist român, alături de Nicole Dobrin și Gheorghe Hagi.
Născut la 13 septembrie 1956, Ilie Balaci şi-a petrecut cea mai mare carieră de fotbalist la Universitatea Craiova (1973-1984). El a mai evoluat la FC Olt şi la Dinamo. Ilie Balaci a îmbrăcat de 65 de ori tricoul echipei naţionale, pentru care a marcat opt goluri.
Ca antrenor, Balaci a pregătit mai multe echipe din Zona Golfului şi din nordul Africii, cu care a obţinut numeroase performanţe. El a câştigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe, în 1993 şi 1994, cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionnilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, şi în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe în 2000 cu Al Ain, Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain.