1,1K
In motivarea recursului la decizia Judecatoriei Sector 4 care aprobat eliberarea conditionata a lui Adrian Nastase, DNA sustine ca fostul premier nu a dat dovezi de reabilitare. Sapte sunt motivele invocate de catre procurori, acestea urmand a fi, sau nu, luate in calcul in data de 18 martie.
Cele sapte motive ale DNA
Condamnatul denatureaza institutiile juridice in interes personal
Nastase incearca sa induca ideea ca de fapt eliberarea sa ar fi un beneficiu pentru statul roman. ,,In cererea sa de liberare conditionata o infatiseaza nu ca pe o vocatie a sa la o masura administrativa de executare pe mai de parte a pedepsei, ci ca pe o favoare facuta de stat prin scutirea acestuia de la cheltuielile pe care a trebuit sa le faca in penitenciar cu detinutul Adrian Nastase.”
Detinutul nu a dat dovezi de indreptare
Procurorii mai sustin ca fostul premier nu a facut dovada ca s-a indreptat. ,,Concluzia noastra este ca din probele administrate nu rezulta existenta unor dovezi temeinice de indreptarea detinutului Nastase Adrian..”
Justitia ocupa un loc minor in ierarhia sistemului
,,Pozitia sa este tipica pentru un exponent al puterii legislative sau excutive pentru care in Romania, dintre puterile statului, puterea judecatoreasca este de departe cea mai de ignorat. Marele regret al condamnatului este dat de faptul ca o continuare a vietii politice prin ocuparea unei functii de autoritate este interzisa nu la nivelul constiintei sale de existenta vreunui impediment moral, ci de judecatori prin pedeapsa complementara aplicata.” se mai arata in expunerea procurorilor anticoruptie
Comportament deviant fata de valorile sociale
Procurorii DNA spun ca magistratii Judecatoriei Sector 4 care au aprobat cererea de eliberare si-au bazat decizia numai pe raportul emis de Penitenciarul Jilava. Procurorii sustin ca acel raport a analizat doar comportamentul lui Nastase si programele urmate de acesta. In opinia procurorilor aceste programe nu aveau ca menire sa releve daca fostul premier s-a reabilitat. Procurorii retin ca Nastase are un comportament ”deviant fata de valorile sociale ocrotite de normele penale” si ca Adrian Nastase este singurul condamnat care are blog din penitenciar.
Nu poate fi eliberat pentru dezbateri si conferinte anonime
Procurorii arata ca in raportul comisiei de la Jilava s-a mentionat ca Nastase ar fi participat la 17 programe educationale pentru care a fost si recompensat cu zile reduse din pedeapsa. Potrivit procurorilor, Nastase a participat la 3 asemnea programe in sase zile diferite. Procurorii spun ca in rest se mentioneaza ca Nastase a participat la dezbateri si conferinte, dar ca expertii de la Jilava nu au detaliat ce fel de conferinte a sustinut fostul premier. In opinia DNA, participarea la aceste dezbateri nu reprezinta probe ca fostul premier s-a reabilitat.
Judecatoria Sector 4 nu era competenta sa judece eliberarea conditionata
Un alt motiv pe care DNA a mizat si la judecarea pe fond a cererii a fost acela ca Judecatoria Sector 4 nu este cea competenta sa delibereze pe aceasta cerere. Procurorii sustin ca judecatoria Cornetu este cea care trebuia sa judece solicitarea lui Nastase pentru ca penitenciarul Jilava se afla pe raza teritoriala aferenta acestei judecatorii.
Nastase nu regreta faptele, ci doar ca a fost inchis
DNA mai arata ca Nastase nu regreta faptele pe care le-a comis. Procurorii arata ca prin materialele si articolele pe care le-a scris si publicat, Nastase dovedeste ca nu regreta faptele pentru care a fost condamnat si ca in continuare nu le admite, singurul regret al sau fiind acela ca este singurul fata de care s-a pronuntat o condamnare cu executare.