1,K
In ciuda dezbaterilor aprinse din ultima vreme in jurul pretului carburantilor si al razboiului declansat de guvernanti impotriva companiilor petroliere, statul va iesi invins, cred specialistii consultati de EVZ. Un raport al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) arata ca principalele companii petroliere au marit nejustificat preturile la pompa, in 2010, iar majorarile nu s-au regasit si in profituri pe masura.
In urma acestor concluzii, ANAF va demara o inspectie generalizata la aceste companii, pentru a vedea daca profitul a fost mutat.
,,Este o actiune heirupista, care nu o sa aiba niciun efect, cum s-a intamplat cu bancile", este de parere Ionel Blanculescu, fost ministru delegat pentru coordonarea autoritatilor de control. Potrivit acestuia, "nicio autoritate nu are competente sa vada daca pretul e justificat (raportat la cotatii). Doar piata decide acest lucru. Aici Fiscul a facut o greseala imensa", a spus Blanculescu.
In ceea ce priveste mutarea profiturilor in alte tari, de obicei in offshore-uri, prin companii din acelasi grup, lucrurile sunt foarte greu de dovedit, pentru ca de aceea a si fost creata metoda, spune consultantul fiscal. Prin aceasta procedura, o companie dinRomania cumpara la preturi supraevaluate sau vinde ieftin la o alta firma din grup. Potrivit lui Blanculescu, problema nedeclararii profiturilor reale poate fi rezolvata foarte usor punand impozite pe cifra de afaceri, asa cum a procedat Ungaria.
Daca ANAF descopera transferul profitului? "Fiscul va ajusta profitul impozabil si va taxa diferenta cu 16%, plus dobanzi si penalitati", a explicat avocatul Gabriel Biris. Potrivit acestuia, "este regretabil ca Fiscul vorbeste despre astfel de controale ca urmare a unor presiuni sociale si nu le face constant si coerent".El a adaugat ca statul este actionar la Petrom, pozitie pe care nu o valorifica. "Politica de preturi se hotaraste in Consiliul de Administratie (CA), unde statul are doi reprezentanti, care trebuie sa fi dormit in front", spune fostul sef al AVAS. Potrivit lui, premierul ar fi trebuit sa aiba de la ei toate informatiile: politica de preturi, de investitii a companiei, daca sunt justificate sau nu. "Cei doi trebuie sa spuna care a fost pozitia lor cand s-a discutat ultima majorare de preturi", a adaugat Orasanu.