1,3K
In primele sase luni ale acestui an, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat nu mai putin de 45 de miliarde de lei, respectiv 10,7 miliarde de euro. In medie, statul roman s-a indatorat in fiecare secunda cu inca 660 euro, conform calculelor furnizate de catre ING. In 2010, ritmul mediu de indatorare al statului a fost de 420 de euro.
Astfel, in primele sase luni statul a imprumutat peste sapte miliarde de euro prin titluri in lei, de pe piata locala, circa 2,4 miliarde de euro prin titluri in valuta (euro) si a primit inca 1,2 miliarde de euro de la Comisia Europeana, in baza acordului de 20 de miliarde de euro care s-a incheiat la inceputul anului.
Spre comparatie, SUA imprumuta 31.500 de euro pe secunda, conform calculelor unui editorialist BBC.
Astfel, desi are o economie (PIB) de 83,3 ori mai mare decat a Romaniei (circa 10.000 de miliarde de euro fata de 120 de miliarde de euro), SUA imprumuta, pe secunda, de doar 47,7 ori mai mult (31.500 de euro fata de 660 de euro). Motivul principal al diferentei dintre raportul dintre PIB-uri si cel dintre sumele imprumutate pe secunda este ca americanii se imprumuta pe termen lung, in timp ce Bucurestiul o face pe termen scurt. Asta inseamna o suma totala mai mare de imprumuturi rezultata din rostogolirea datoriei publice. Rostogolirea datoriei publice inseamna prelungirea creditelor scadente prin asumarea de noi imprumuturi.
In 2011 statul va plati dobanzi de 2,1 miliarde de euro bancherilor, echivalentul a 300 de km de autostrada.
Imprumuturile statului de pana acum insa par mici pe langa ceea ce urmeaza. Daca in prima jumatate a acestui an, de pe piata interna, prin titluri de stat in lei, circa 2,6 miliarde de lei pe luna, suma ar urma sa urce cu circa 65%, pana la patru miliarde de lei.
Probleme ar putea aparea si pe termen scurt. La finele lui iulie, pe 24 si pe 29, ajung la scadenta doua imprumuturi, de 2,5 miliarde de euro in total.