2,1K
Jurnalistii de la France 24 se intreaba :,,Ar putea Romania sa reprezinte viitorul agriculturii ecologice europene?” Acestia spun ca investitorii straini din industria agriculturii au realizat ca sub terenurile verzi din Carpatii Romaniei se afla aur. Aici terenurile sunt mult mai ieftine decat in Europa de Vest, iar strainii pot cumpara sute de hectare.
Pasuni verzi si dealuri cat vezi cu ochii. In varful dealului, Bernard Jaquett se poate simti ca la el acasa in Elvetia. Dar asta este Romania. Acum doi ani, Bernard a venit aici pentru a creste vite. Cireada lui paste pe un teren foarte vast, ceva ce in Elvetia este un lucru nemaintalnit. ,,Media unei ferme, ca suprafata, este de 40-50 de ha, cine are 80 ha este considerat un mare proprietar, in timp ce aici am putut cumpara 600 de ha in doar cateva luni”, spune Bernard Jaquett, crescator elvetian de vite.
Romania atrage investitii, iar milioane de hectare de teren agricol sunt de vanzare, la preturi ce pot fi chiar si de 40 de ori mai mici decat in Europa de Vest. In centrul Romaniei, alti experti suedezi si-au pus pe roate afaceri in agricultura. Ambitiile lor sunt la fel de mari ca si investitiile. Acestia cresc sute de vite pe terenul nou cumparat de 4.000 de ha, iar planul lor este de a distribui carne in intreaga Europa.
Nu doar cresterea vitelor s-a dovedit atractiva pentru inevstitorii elvetieni. In vestul Romaniei, o familie elvetiana a cumparat 800 ha de teren si acum produce anual 600 de tone de cereale. Intreaga recolta este exportata in Elvetia si Germania, iar cererea este in continua crestere. Lukas Kelterborn, directorul de dezvoltare al Bio Farmland, spune ca: ,,Pana acum, o astfel de productie venea din China, Canada sau SUA. Este bine sa incercam sa producem aceste lucruri, aici, in Europa”. Pentru fermierii elvetieni, totul este simpla matematica. In Romania, un hectar de teren agricol costa 2.000 de euro (, in timp ce in tarile lor natale, aceste preturi pot ajunge si la 80.000 de euro. Dar vestea se raspandeste rapid printre investitorii straini, astfel ca germani, italieni si francezi, toti vin sa vada ce se poate face in El Dorado-ul agriculturii.