Unii astrologi sustin ca dezastrul natural din Japonia are legatura cu un perigeu lunar, caracterizat de o apropiere prea mare a lunii fata de pamant.
Termenul de ,,Super Luna" este inventat si definit de astrologul Richard Nolle, acesta sustine ca astfel de fenomene au loc de 4 sau 6 ori in fiecare an. Jim Garvin, om de stiinta de la NASA, spune ca fenomenul se poate observa cel mai bine atunci cand, in acelasi timp, este si luna plina.
Prima ,,Super Luna" a acestui an a avut loc pe 18 februarie iar pe 19 martie este, de asemenea, o zi de luna plina. Perigeul lunar are loc o data la 27 de zile, in timp ce o luna plina are loc o data la 29 zile. Avand in vedere diferentele de perioada, perigeul nu se coordoneaza intotdeauna cu luna plina. Daca ambele fenomene au loc in acelasi timp, apare asa-numita ,,Super Luna Extrema", care este insotita de fenomene meteorologice extreme, cum ar fi aparitia cicloanelor.
Ciclonul Tracy care a lovit Australia în 1974 a avut loc in timpul unui astfel de eveniment. Indiferent de efectele secundare produse, luna va aparea pe cer sambata cu pana la 14% mai mare si cu 30% mai luminoasa. Seful diviziei solare si aerospatiale din cadrul NASA, Bachtiar Anwar, ne linisteste insa, afirmand ca stiintific nu exista niciun motiv pentru care sa ne facem griji.