Cum situația din Ucraina nu este tocmai roz pentru trupele invadatoare ale Federației Ruse, armata de troli pro-ruși au început să invadeze rețelele de socializare (nu că cei care le populează nu ar fi suficient de neteziți pe neuroni…). Eforturile armatei din spatele tastaturii este acela de a încerca să caștige teren măcar în spațiul virtual.
Lupta Rusiei derulată în mediul online devine tot mai acerbă, mai ales pe TikTok. Trolii încearcă pe cât posibil să dezinformeze mediul online asupra evenimentelor din Ucraina, avertizează experții în mediul virtual. Îngrijorător este că aceste conturi de trolling par să fie autentice și au sute de mii de urmăritori.
Darren Linvill, profesor la Universitatea Clemson din Carolina de Sud, care studiază încă din 2017 operațiunile fermei de troli a Rusiei controlată de Kremlin, susține că aceasta reușește să creeze acum postări ce dau impresia de veridicitate. Linvill susține că trolii amplifică dezinformarea prin crearea de legături între platforme precum Instagram, TikTok și Telegram, aceasta fiind una din tacticile cele mai practicate.
Armata virtuală a Rusiei a început asaltul
Experții în mediul virtual și atacuri cibernetice avertizează că o fostă fabrică de troli din Sankt Petersburg este noua bază pentru operațiunile de troling ale rușilor. Din această locație soldații cibernetici atacă politicieni și persoane publice din țarile care se opun regimului rus dar și Africa de Sud și India. Personalul plătit din Rusia folosește rețeaua Telegram pentru a recruta și coordona noi susținători, care apoi vizează profilurile de pe rețelele sociale ale criticilor Kremlinului, trimițându-le spam cu comentarii pro-Putin și pro-război. Au fost atacate conturile de socializare ale premierului Boris Johnson, precum și cele ale unor trupe și muzicieni, ca Daft Punk, Tiësto și David Guetta. Trolli caută și postări ale utilizatori autentici, în concordanță cu mesajele Moscovei, apoi amplifică aceste postări.
Manipulare pe toată linia
Darren Linvill susține că nu este o tactică nouă ca trolii să folosească comentarii de pe conturi reale pentru a dezinforma. Avantajul unui trol care postează comentarii sub un cont cu un număr mare de cititori este că nu are nevoie să aibă, la rândul lui, mulți urmăritori pentru a fi văzut.
Cercetătorul american mai precizează că trolii au postat în 90% dintre cazuri în limba rusă, încercând să pară că în spatele postărilor sunt influențe ale opiniei publice rusești. Operațiunea Moscovei a fost concepută pentru a manipula opinia publică internațională, în favoarea campaniei sale militare din Ucraina.
Efectele campaniei trolilor este devastatoare
TikTok și Twitter susțin că au închis în ultimele luni zeci de conturi despre care Linvill crede că ar putea avea legătură cu fabrica de trolli a Moscovei. Impactul pe rețeaua TikTok a fost surprinzător, conturile false de pe această platformă însumând sute de mii de urmăritori, fiind incredibil de eficiente mai ales în spațiul naționalist rusesc.
Twitter a anunțat că evaluează constant și în mod proactiv comportamentul neautentic al postărilor de pe platformă și, de la începutul războiului din Ucraina, a eliminat peste 100.000 de conturi pentru încălcări ale politicii sale de manipulare a platformei și de spam. Tot Twitter a etichetat sau a eliminat 50.000 de părți de conținut. „Meta”, care operează Facebook și Instagram, și-a luat, de asemenea, propriile măsuri de protecție.
Linvill consideră că strategia fabrica de trolii nu încearcă să îi facă pe oameni să creadă ceva nou, ci mai degrabă de a semăna îndoieli și de a provoca neîncredere în sursele de informații care sunt de obicei considerate credibile, iar scopulprincipal este de a descuraja opoziția internă față de regimul de la Moscova.
Aliații au și ei de suferit
Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a denunţat, la sfârșitul săptămânii trecute, un atac cibernetic venit din exteriorul țarii asupra unor pagini ale instituţiilor oficiale, atacurile fiind atribuite grupării pro-ruse Killnet. Acesta grupare este specializată în atacuri de tip DDoS asupra statelor care susţin Ucraina, se arată într-un comunicat, citat de Radio Chişinău.
„Atacurile de tip DDoS au drept scop ţintirea paginilor web prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, suprasolicitând resursele de procesare ale echipamentelor şi provocând indisponibilizarea paginilor web. Atacurile au fost efectuate din afara Republicii Moldova, de pe echipamente şi reţele compromise, prin exploatarea unor vulnerabilităţi de securitate şi înrolarea acestora în reţelele botnet”, precizează comunicatul Serviciului de Informații și Securitate.
,,Rușii de la Killnet au efectuat atacuri similare şi asupra altor pagini web ale unor autorităţi din ţări UE, precum şi asupra infrastructurii web a NATO, iar zilele trecute au fost afectate pagini web ale entităţilor publice din România”, comunică Radio Chişinău.
Sursa foto: TOMIS NEWS