UPDATE: Â NASA a anuntat ca telescopul spatial Chandra X Ray a descoperit o gaura neagra in imediata apropiere a sistemului nostru solar. NASA a tinut pasionatii de stiinta in priza peste zi, dupa ce a publicat azi-dimineata o stire despre descoperirea unui "obiect exceptional".
Â
UPDATE:Â Gaura neagra este o ramasita a supernovei SN 1979C si este situata in galaxia M100, la aproximativ 50 de milioane de ani lumina de Pamant. Aceasta galaxie ar putea contine cea mai tanara gaura neagra din vecinatatea cosmica a Pamantului. Supernova este o stea variabila exploziva, de sute de ori mai stralucitoare decat o nova. Nova este o stea a carei stralucire creste puternic si relativ brusc, pentru a reveni apoi treptat la stralucirea initiala.
Supernova a fost observata pentru prima data de un astronom amator, in 1979. De acolo si numele, SN 1979C. Galaxia M100 se afla la 50 de milioane de ani lumina de Pamant, o distanta relativ mica. Varsta sa (30 de ani / nota: raportat la timpul observatiei) si distanta relativ mica fata de noi o face un interesant obiect de studiu, deoarece ne arata cum se naste o gaura neagra.Â
Datele stranse de la patru observatoare (printre care si Chandra) arata ca sursa de raze X a ramas constanta pret de 12 ani, intre 1995 si 2007. Comportamentul acestui spectru de raze sprijina ideea ca obiectul identificat este o gaura neagra, produsa fie prin materialul ramas in urma supernovei, fie de la un companion binar.Â
NASA explica surpinzatoarea varsta anuntata in conferinta. ,,Aceasta varsta frageda pentru stea este data de varsta de observatie (anul 1979, din numele supernovei, deci ar fi cam 31 de ani â n.r.) Astronomii folosesc acesti ani datorita naturii observationale a domeniului lor stiintific, unde cunostinta lor despre Univers este bazata, aproape in totalitate, pe radiatia electromagnetica primita de telescoape".
Ora 19.30 â conferinta NASA pe tema ,,obiectului exceptionalâ identificat ,,in vecinatatea noastra cosmicaâ. NASA a anuntat ca a descoperit un astfel de subiect si ca va spune intregii lumi despre ce anume este vorba astazi, la orele 12.30 (19.30 ora Romaniei), intr-o conferinta de presa. Obiectul a fost descoperit de catre Observatorul Chandra, considerat unul dintre cele mai bune din lume. Conferinta de presa va fi difuzata in direct pe site-ul NASA (http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html).
Printre oamenii de stiinta care vor raspunde intrebarilor adresate de jurnalistii prezenti la eveniment se numara Jon Morse â directorul departamentului de astrofizica de la sediul general din Washington al NASA, Kimberly Weaver â astrofizician la Goddard Space Flight Center si Alex Filippenlo â astrofizician la University of California din Berkeley.
Interesant este ca in ultima perioada NASA face tot felul de dezvaluiri, precum a fost si cea a exploziilor solare care ar putea afecta pamantul, dupa ce o lunga perioada de timp a promovat o politica de secretomanie. Sa se afle ceva in urma unor astfel de subite transparente?
Ce ar putea fi obiectul surprins de Chandra X Ray Telescope (telescopul lansat de NASA in 1999 si care observa obiectele fierbinti din spatiu)? Potrivit lui Adrian Sonka, astronom la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, la acest moment ar putea exista doua variante. ,,Obiectul este fie din galaxia noastra (Calea Lactee), fie are legatura cu stelele apropiate acesteia. Mai degraba ar putea fi un obiect din afara sistemului solar decat ceva din elâ a declarat acesta, pentru Evenimentul zilei.
Telescopul Chandra. El a fost trimis in spatiu pentru a observa radiatiile X emise de obiectele fierbinti. Iata cateva variante pe care le are in vedere astronomul consultat:
Daca obiectul e in afara sistemului solar:
* o gaura neagra in vecinatatea cosmica;
* sistem binar in contact (intr-un sistem binar â stea care are ca satelit alta stea â are loc transfer de masa de la steaua mai putin masiva la cealalta. Gazul cade pe steaua masiva cu o traiectorie in spirala si asa apare un disc de gaz. In locul unde gazul cade pe discul de gaz temperatura creste foarte mult si se emit raze-X.
Daca obiectul e in sistemul solar:
* cometa;
* ciocnirea a doua obiecte;
* marginea sistemului sistemului solar, unde vantul solar se ciocneste cu gazul interstelar;
Ce poate fi obiectul NASA:
* planeta asemanatoare Pamantului;
* un sistem solar "geaman" cu al nostru;
* o gaura neagra;
* alt obiect de interes pentrut astronomi (ca de exemplu supernova sau alt gen de stele), care insa nu va impresiona prea mult publicul.