Atacul cibernetic de tip recompensă „WannaCry”, care a infectat sistemele informatice din 100 de țări, a afectat întregul grup Renault, inclusiv uzina Dacia –Renault din Mioveni.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 2,00 sistemele informatice au fost blocate, iar fluxul de producție a fost oprit. Deocamdată nu se știe când se va putea relua ciclul de producție, muncitorii din schimbul 1 fiind trimiși acasă. Din informațiile primite de la cititorii care lucrează în uzină, se pare că se lucrează doar pe linia de asamblare, la posturile care nu depind de liniile robotizate.
Dacia a transmis că s-a constituit o celulă de criză pe platforma uzinei care monitorizează evoluția situației.
Un alt atac a vizat Ministerul român de Externe. Centrul Național Cyberint, structură aflată în coordonarea SRI, a reușit să contracareze o tentativă de atac cibernetic derulată, cel mai probabil, de entitatea asociată grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear. Acțiunea SRI s-a derulat la sesizarea Serviciului de Informații Externe (SIE)Ț, a anunțat ieri SRI.
Conform unei statistici realizate de securelist.com România este pe locul 9 în topul celor 100 de țări atacate.
Seria atacurilor informatice de tip „ransomware” care a provocat haos în sistemul medical din Marea Britanie, dar şi în rândul companiilor din Spania, a afectat computere din aproape 100 de ţări, inclusiv SUA, Marea Britanie, China, Rusia, Italia şi Taiwan, iar mulţi experţi în securitate IT spun că au fost corelate. Au fost afectate bazele de date sle instituțiilor publice și private, iar amploarea fenomenului este fără precedent.
Computere din toată lumea au fost blocate de un program care cere 300 de dolari americani in bitcoin, pentru deblocare și restituirea datelor. Serviciul National de Asistenta Medicala din Marea Britanie, NHS, a confirmat ca a fost afectat de un atac informatic de proportii, care a paralizat numeroase unitati medicale din Anglia. Premierul Theresa May a confirmat ca acest atac vine in cadrul unui international, de mare amploare.
Nu se știe, deocamdată, cine este în spatele acestui atac informatic.
Virusul se propagă prin intermediul reţelelor wireless şi poate infecta computere fără ca utilizatorul să ştie.
Potrivit Digi24, hackerii au exploatat un punct slab al sistemului de operare Windows identificat acum mai multă vreme de Agenţia americană pentru Securitate Naţională. NSA a creat şi instrumentul necesar pentru a accesa datele din computere prin această fisură digitală. Programul a fost furat în aprilie şi ulterior distribuit pe internet. Microsoft făcuse deja modificările necesare pentru a combate această problemă, dar cei care nu şi-au reînnoit sistemul de operare au rămas vulnerabili.