Democrat-liberalii isi doresc schimbarea sistemului de vot uninominal, astfel incat sa nu mai existe redistribuirea la nivel national.Astfel, PD-L urmsreste sa scoata din Parlament PNL si alte partide mici, pentru a ramane numai social-democratii si democrat-liberalii. PSD-ul insa, care in iarna parea a fi de acord cu aceasta idee, acum se cam pune in unghii pentru ca ar dori sa-i aiba parteneri la guvernare pe liberali.
Sistemul propus de Vasile Blaga porneste de la ideea simpla ca invingatorul sa ia mandatul pe un anumit colegiu. Democrat-liberalii sunt, se pare, foarte deranjati ca multi liberali au intrat in Parlament desi au ocupat pozitiile doi sau chiar trei in urma alegerilor din toamna anului trecut. Ludovic Orban da replica si declara pentru Cotididanul: „Tara arde si baba se piaptana. In reflexul antidemocratic care il caracterizeaza, PD-L cauta sa-si elimine adversarii politici.”
Vasile Blaga, insa, loveste putenic in PNL, vorbind pe fata despre motivele pentru care vrea legea uninominalului modificata in acest sens: „Ca sa nu mai iasa Orban si Antonescu parlamentari de pe locul trei si dupa aia sa mai ajunga si presedinti de partid. Si ca sa nu mai ia Olteanu o mana de voturi cu care nu iesea nici primar la sat daca nu era legea asa cum e“. In apararea liberalilor sare PSD, care are si un interes, ca pe viitor sa se inteleaga cu ei intr-o viitoare guvernare. PSD, prin vocea lui Victor Hrebengius, este insa cu mult mai diplomat, spre deosebire de PD-L care a devenit agresiv pe fata, spunand clar ca tinta sunt liberalii. Hrebenciuc spune: „A fost o dicutie in colalitie, dar parerea noastra eate ca un asemena proiect nu e de actualitate”.
Ca un asemenea proiect nu este de actualitate, nu poate nimeni contesta. Poate ca grija tuturor celor care au puterea ar trebui sa fie cum sa scoata tara din criza, in loc de nesfarsitele lupte politice. In mod clar insa, la criza nu prea se gandeste nimeni de la „nivel inalt”. Ne gandim doar noi, platitorii de taxe, care suntem obligati sa o simtim „in coate” in fiecare zi, Si daca tot se pune problema schimbarii legii votului uninominal, ce ar fi sa fie schimbata si pe buletinele de vot, sa nu mai apara decat nume si niciun fel de sigla a partidului? Ce credeti ca s-ar intampla in aceasta situatie? Rezultatul ar fi unul singur: probabil ca nici 5% dintre cei care astazi au ajuns in Parlament, nu ar mai pune vreodata piciorul. Stim cu totii foarte bine ca majoritatea celor are au iesit la vot habar nu aveau cine sunt candidatii si au votat fie „cu trandafirii”, fie cu „Basescu”, fie cu „sageata”. Pana cand nu vom avea oameni alesi pentru ceea ce fac ei, nu pentru ca stau sub aripa unui partid, nu credem ca putem vorbi decat despre un vot uninominal de ochii lumii si bun de inchis gura „prostilor”.