Dupa mai bine de 20 de ani de ,,Desteapta-te, romane!”, pitesteanul Marian Roman s-a trezit intr-o dimineata cu gandul ca Imnul Romaniei nu este nici pe departe potrivit. Unu: pentru ca nu reprezinta decat un eveniment istoric, respectiv Revolutia din 1848, fara daci, romani sau integrarea in NATO. Doi: pentru ca, in anul de gratie 2009, indeamna la rascoala impotriva turcilor, tocmai acum cand romanasii nostri au inceput sa se simta din ce in ce mai bine pe litoralul ,,otomanilor”.
Marian Roman a facut tot felul de demersuri pentru a-si vedea visul implinit, batand pe la toate usile administratiei locale si judetene, iar de saptamana viitoare se pregateste si pentru interventii la nivel central, pentru ca doreste ca Imnul sa fie schimbat o data cu venirea unui nou presedinte la conducerea Romaniei. Roman considera ca trebuie organizat un concurs de imnuri la nivel national, el insusi compunand o varianta care, intre noi fie vorba, este una lamentabila. Insa omul nu are pretentia ca versurile sale sa fie luate in calcul, ci doreste sa scapam odata de un ,,Desteapta-te, romane!” care nu ne reprezinta nici macar in proportie de 90%, iar din punctul acesta de vedere are perfecta dreptate. Plus ca, daca turcii ar avea curiozitatea sa ne traduca imnul, si-ar pune mainile in cap. Ba chiar s-ar declansa un adevarat scandal diplomatic, este de parere Marian Roman, pitesteanul care a compus si Imnul Pitestiului (felicitari pentru ideea de a-l crea, ca pentru versuri nu am putea spune acelasi lucru!).
Va prezentam, in cele ce urmeaza, argumentele cu care pitesteanul spera sa convinga parlamentarii Romaniei de necesitatea schimbarea Imnului de Stat:
,,1.In continutul celor 11 strofe, poporul roman se regaseste in proportie de aproximativ 5%, deoarece reprezinta perioada Revolutiei de la 1848 din cele trei principate: Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania, care a fost foarte scurta.
2.Acest moment istoric, petrecut inaintea Unirii de la 24 ianuarie1859, nu poate sa defineasca identitatea istorica a romanilor, intre secolele II-XXI, mai ales ca lipsesc cei 160 de ani care despart epoca fanariota din 1848, de epoca moderna a Romaniei din sec. XXI.
3.In acesti ani de istorie a romanilor au avut loc evenimente remarcabile, cum au fost:
-La 24 ianuarie 1859 a avut loc unirea celor doua principate, Moldova cu Tara Romaneasca, nascandu-se in lume o noua tara, numita Romania;
-Instaurarea domniei regelui Carol I si dobandirea independentei de la 1877, fata de Turcia;
-Aderarea Romaniei la NATO in anul 2004 si intrarea in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.
4.Paradoxul mesajului imnului consta in faptul ca poporul roman este chemat la lupta impotriva asupririi turcesti, spre a dobandi independenta, atunci, in anul 1848, iar astazi, din 2004, suntem tara NATO alaturi de Turcia, care in Imnul Romaniei este dusmanul nostru. Daca poporul turc ar cunoaste in intregime continutul integral al celor 11 strofe ale Imnului de Stat al Romaniei, oare nu s-ar declansa un scandal de proportii la nivel diplomatic, intre cele doua tari? Eu cred ca da!”