Românii sunt așteptați astăzi la urne să aleagă viitorii europarlamentari și să-și exprime opinia cu privire la numeroasele schimbări legistalive din domeniul justiției. Țata noastră are alocat un număr de 33 de locuri în Parlamentul European. Fiecare partid care participă la alegerile europarlamentare de anul acesta va primi un număr de mandate proporțional cu numărul de voturi obținute.
UPDATE 18.30
40,50% prezența la vot la 18.30. Prezența în Argeș – 42,21%. Cea mai ridicată prezență se înregistrează în Ilfov – 50,22% și Cluj – 49,60%.
UPDATE 11.20
11,95% prezența la vot. Argeșul se situează tot peste media națională – 12,76, însă tot Teleormanul lui Dragnea e fruncea – 14,99%.
UPDATE 10.30
8.87 este prezența la vot, în Argeș, la ora 10.30, puțin peste media națională de 8,77%. Cea mai mare prezență se înregistrează în Teleorman – 11.16%, iar cea mai mică în Covasna – 6,78%.
UPDATE 9.00 – Prezența la vot
Biroul Electoral Central anunță că până la ora 9.00 au votat 3,36% dintre alegători pentru alegerile europarlamentare și 2,70% pentru referendumul pe justiție inițiat de Klaus Iohannis. Potrivit datelor BEC, prezența la urne la ora 9.00 a fost de 3,36% (614.669 alegători) în cadrul scrutinului pentru alegerile europarlamentare.
Județele fruntașe: Teleorman (4,89%), Giurgiu (4,41%), Dâmbovița (4,39%).
Județele codașe: Covasna (2,36%), Maramureș (2,48%), Vaslui (2,57%).
În Capitală, până la ora 9.00, la alegerile europarlamentare au votat 3,15%.
În Diaspora, au votat 13.766 de români.
În ceea ce privește votul la referendumul pe Justiție, prezența la vot la ora 9.00 a fost de 2,70%.
Cea mai mare prezență este înregistrată în județul Ilfov, 3,64%.
13.507 votanți și-au exprimat dreptul de vot, în Diaspora, la referendumul pe teme de justiție.
3 buletine de vot. ce facem cu ele?
Vom avea în față trei buletine de vot, pe care le vom introduce în trei urne diferite. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia.
Cele două întrebări din cadrul referendumului pentru justiție sunt:
-„Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
-„Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”
Verifică dacă a votat altcineva pentru tine!
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România (APADOR-CH) anunță că românii, a doua zi după alegerile europarlamentare și referendum, pot afla prin completarea unui formular dacă CNP-ul lor a votat sau nu.
Mai exact, APDOR-CH va oferi, a doua zi după vot, formularul prin care românii pot întreba la AEP dacă codul lor numeric personal a fost sau nu folosit la votul din 26 mai privind alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție, iar dacă da, la care dintre ele.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) spune că Sistemul Integrat de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV) va fi folosit în ambele situații, iar acesta prevede ca, la momentul prezentării la urne, cetățenilor să li se scaneze cărțile de identitate, astfel fiind prevenite voturile multiple.
Prin urmare, indiferent dacă veți merge doar pentru unul sau pentru ambele motive la vot în ziua de 26 mai, veți avea după aceea posibilitatea de a afla dacă și CNP-ul vostru a făcut același lucru.