Potrivit noilor cercetări în domeniu, adulții ar trebui să doarmă șapte până la nouă ore de somn în fiecare noapte. Somnul de calitate este esențial pentru o sănătate bună atât fizică dar și psihică, lipsa somnului cauzând probleme de concentrare și performanțe slabe în muncă.
Crearea și păstrarea unei rutine consecvente la culcare te poate ajuta să dormi mai bine și să te simți odihnit și în formă a doua zi. O igienă a somnului te poate ajuta să consolidezi obiceiurile de dinainte de somn și să dormi odihnitor.
Ce este o rutină de somn
Acțiunile pe care le faci seară de seară înainte de culcare sunt denumite rutina de somn. Crearea și respectarea unei rutine sănătoase și constante te ajută să te bucuri de un somn sănătos. Acestea de obicei implică atât schimbări de comportament cât și modificări ale mediului de somn. Poate ești atât de epuizat și obosit sau poate urmezi tratament atacuri de panica și anxietate, încât aceste recomandări ți se par banale, dar testează-le și vezi diferența. Acordă-ți câteva zile și observă diferența. Iar în scurt timp vor veni lesne și de la sine.
Fă câteva activități relaxante înainte de culcare
Sigur abia aștepți să te bagi în pat sub pilota groasa de iarna și să te uiți la un film bun, fără alte bătăi de cap. Dar iată alte câteva idei care să te relaxeze:
-Citește o carte, cu cât mai ușoară și banală cu atât adormi mai repede.
-Scrie într-un jurnal al recunoștinței, încât creierul să meargă la somn pe gânduri pozitive
-Ascultă muzică care te calmează.
-Fă exerciții de respirație sau de detensionare musculară
-Pregătește-ți hainele pentru a doua zi
-Fă o baie caldă cu ulei esențial de lavandă
-Fă lista cu lucruri pentru a doua zi încât să nu te mai gândești la ele înainte de culcare.
Evită cofeina, alcoolul și nicotina înainte de somn
Cofeina este un stimulent care poate interfera cu ciclul de somn până la șapte ore după consum. Similar alcoolul și nicotina sunt stimulente care te țin treaz. Alcoolul în aparență te poate adormi mai ușor, însă după câteva ore, după ce a fost metabolizat o să dormi prost.
Creează un mediu potrivit pentru somn
-Menține o temperatură confortabilă în camera: recomandabil este cu câteva grade mai puțin
-Diminuează expunerea la lumină: aceasta transmițând creierului mesajul că e timpul să te trezești
-Blochează zgomotele exterioare sau apelează la zgomot alb dacă te relaxează
-Experimentează aromoterapia cu mirosuri calmante și relaxante, uleiuri esențiale sau lumânări parfumate
-Înlocuiește salteaua dacă este cazul cu una mai confortabilă, care să îți susțină bine corpul fără să simți încordare sau dureri de spate.
Dacă după toate aceste sfaturi încă ai probleme cu somnul, adresează-te medicului pentru pașii suplimentari pe care îi poți face.