Primarii din Argeș, dar și directori de instituții, parcă și-au făcut un obicei din a insista să țină nivelul cultural și de educație al populației cât mai jos. Dincolo de așa-zisa promovare a folclorului – trei sferturi din ofertă fiind reprezentată de hore și sârbe cântate de lăutari pe la nunți și întreruperi de moț – au revenit în forță și maneliștii sau domnișoarele care cântă manele sub acoperire de muzică de club. Acestea vor răsuna și în Curtea de Argeș, în așa-zisul oraș regal. Înaltpreasfințitul Calinic urmează, probabil, să părăsească orașul în perioada 6-15 august sau să se ascundă în beciurile Arhiepiscopiei, pe perioada parangheliei plătite din bani publici.
Nu este niciun secret că toate orașele care își doresc o traiectorie către civilizație se uită către ceea ce se întâmplă în zona Ardealului sau către marile metropole universitare. Avem acolo festivaluri de jazz, blues, rock sau de teatru de înaltă ținută. Formații destul de accesibile marelui public, dar cu muzică și mesaj de calitate, precum Byron, Robin and the Backstabbers, Eyedrops, Om la lună, The Mono Jacks, Alternosfera sau Jurjak (ca să dau doar câteva nume), nu vor ajunge prea devreme pe scena unui eveniment finanțat de vreo primărie, în Argeș. Nu mai vorbesc de nume relevante din zona de jazz și blues, ca să nu fiu acuzată de elitism de cârmacii care au impresia că au fost numiți primari peste o târlă de proști, iar generațiile care vin din urmă trebuie crescute cu aceleași mizerii.
Pentru ce playlist a plătit primarul din Curtea de Argeș? Iată afișul festivalului!
A plătit, așadar, pentru maneliștii Liviu Pustiu și Nicu Paleru. Înțeleg că Primăria Curtea de Argeș e înțesată de angajați care sunt fierți pe acest gen muzical și care abia așteaptă să dea din fund pe celebrele hit-uri ,,Nu suport prăduitorii” sau ,,Fii cu tupeu, nevastă!”.
Urmează o garnitură de băieței și fetițe precum, Claudia Puican & Armin Nicoară, Chante, Carmen Ienci, Ionela Guzic sau SEEYA. Cu toții prestează orientalisme și manelisme fie pe ritmuri de populară de biobază, fie pe ritmuri de pop sau de clubbing.
Mai bine de jumătate din muzica populară numai muzică populară nu este, căci și acest gen a fost confiscat de toți prestatorii de dedicații și cerșetorii de bani din buzunarul soacrei mari.
Trebuie să oferi poporului ceea ce își dorește, ar putea spune primarul. Poporul cere ceea ce i se oferă de peste 30 de ani, adică mizerie și subcultură. De ce? Pentru că țara te vrea prost în continuare, iar cu banii publici continuă să mențină populația în aceeași zonă în care poate fi manipulată. Cetățenii educați vor fi întotdeauna periculoși pentru clasa politică.
Sursa foto: Facebook
5 comentarii
Un articol de toata jena.
Cu ce te-a deranjat articolul cocalare? Asta e adevarul ..
Este adevarul, cel care semneaza Keiragreen este clar un fan manele fiindca s-a limitat sa condamne fara vreun argument, probabil stie ca „mie imi plac concertele de manele” nu poate fi numit un argument. Dar ar trebui totusi sa recunoastem ca exista si niste nuante discutabile in articol. Adica, sa fim seriosi, daca am inlocui festivalul de manele cu un festival de jazz si blues ma tem ca am da in extrema cealalta, a cocalarilor care se pretind culti. Evenimentele de mare anvergura, cum sunt in general sarbatorile populare, nu se celebreaza cu chestiuni d-astea mai de nisa precum jazzul si bluesul care nu prea au rezonanta la noi. Sa fim seriosi, jazz? Adica muzica aia in care toti instrumentistii incearca sa cante toate notele din gama in acelasi timp? :-))))) Imi si inchipui cum ar reactiona romanul obisnuit la asa ceva!… Daca as fi in locul primarilor de la noi si as tine mortis sa pun o muzica buna poporului, stiti ce as face? As aduce de fiecare data Filarmonica Pitestiului si le-as pretinde sa interpreteze melodii de mare succes, in spectacole de genul celor lui Andre Rieu. Nu ma intelegeti gresit, nu muzica clasica, simfonii si menuete, ci melodii care impresioneaza pe toata lumea, din toate genurile. Cei de la filarmonica sunt profesionisti adevarati, n-ar fi greu pentru ei sa faca asa ceva…Adica, uite, ca sa ma intelegeti, ceva in stilul asta: https://www.youtube.com/watch?v=qR1-3gYXsfE. Cum ar fi?
Foarte bine punctat, dar totusi cum facem sa nu mai avem asa ceva ? Ne- am săturat de mizeriile primarilor care ni le baga pe gât cu forta. Am scris în fiecare an ca suntem sătui de manele si bâlci . Cum facem sa i convingem pe primari(Pt ca nu e singurul pina si d-ul Nicuț,profesorul ne aducea asa ceva)ca vrem muzică de calitate . Cum în alte orașe ca Sibiu, Cluj s.a.m.d se poate si la noi nu? Parca suntem in alta țară. Rămânem de căruță daca nu ne trezim. Ne pleaca toți copiii buni si rămânem cu manelistii.
Un articol scris din și cu răutate de către cineva care confundă folclorul cu maneaua… Singurul manelist din afișul prezentat e Liviu Puștiul, Nicu Paleru neavând nicio legătură cu genul, el aparținând genului liber, de petrecere. Stai liniștită dragă semnatara a articolului că și în Ardealul pe care îl dai exemplu e la fel. Este adevărat că la Curtea de Argeș nu se va muri de supradoză că la Cluj, unde a fost maneaua prezentă în playlist-ul unui DJ, acum ceva ani în urmă și a urlat tot stadionul în extaz… Cât despre jazz e tot un fel de manea, dar americană, stilul fiind mulți ani la rând blamat și marginalizat în America pentru că era „muzica negrilor”, așa cum rock-ul și-a făcut loc cu greu pe scena muzicală americană, Elvis fiind trimis pe front pentru a nu mai avea concerte…interesați-vă.
Așa că alegerea e a fiecăruia, fiind siguri că cei care vor merge să-l asculte pe Liviu, nu vor sta s-o asculte pe Olguta Berbec, iar fanii lui Pepe nu vor accesa repertoriul Emiliei Ghinescu. Faptul că ție îți place genul de muzică străin, internațional și nu-ți place muzica populară e chestiune de alegere și gust muzical. Eu de exemplu aș vrea să vină filarmonica vieneză să cânte repertoriul pe care l-a cântat în concertul de anul nou…, că asta-mi place. Nu vine filarmonica, nu ma duc.