Angajatorii argeseni spun ca lipsa de experienta (34%) si lipsa de cunostinte de afaceri, academice sau a calificarilor profesionale (28%) ale candidatilor sunt principalele motive pentru care nu-si pot acoperi posturile scoase la concurs. Asa releva un studiu care a implicat si un sondaj in Arges.
De asemenea, una din cinci companii (21%) a avut dificultati la recrutare din cauza ca persoanele chemate la interviul de angajare isi doreau un salariu mai mare decat cel oferit pentru pozitia respectiva. Studiul arata ca, in situatia economica actuala, in care companiile vor un grad ridicat de eficienta cu resurse putine, angajatorii prefera sa mai astepte pana gasesc candidatii potriviti. Specialistii avertizeaza insa ca o astfel de strategie ar putea afecta loialitatea angajatilor pe termen lung.
Pe de alta parte, tinerii se plang ca nu au unde sa capete experienta ceruta. „Daca nu ma angajeaza nimeni, eu unde sa capat experienta? Acasa? in bar, cu prietenii? Singura solutie este sa pleci in strainatate la munca daca nu vrei sa ajungi la 30 de ani sa te intretina parintii!”, ne-a declarat, cu amaraciune, Mihai Turcu, 24 de ani, absolvent de Drept care de mai bine de un an se chinuieste sa isi gaseasca un loc de munca pe profil, dar fara succes.
Asistam, asadar, la un adevarat cerc vicios in care angajatorii vor oameni cu experienta iar tinerii nu pot capata aceasta experienta pentru ca nimeni nu le ofera sansa de invata, nimeni nu mai are rabdare cu ei. Pe acest fundal, unii lideri politici din Arges au venit chiar cu ideea reintroducerii stagiaturii pentru absolventi, dar ideea nu a ajuns inca intr-un act normativ.