De aproape un secol, la 8 martie este sarbatorita, amintita, hulita, neglijata sau ridiculizata, Ziua Internationala a Femeii. Pentru ca inca apar puncte de vedere, care n-au nimic comun cu realitatea, este utila prezentarea evenimentelor istorice, lasand deoparte miturile oricat de spectaculoase si convingatoare ar fi.
Preistorie: Legenda nasterii Zilei Femeii sustine ca ar trebui fixat ca prim jalon anul 1857, cand pentru prima data un mars al textilistelor din New York aflate in greva a fost reprimat de politie, multe femei fiind ranite sau ucise. Alte versiuni sustin moartea a 129 de muncitoare textiliste aflate in greva si baricadate intre zidurile fabricii Cotton (din New York) careia, la 8 martie 1908, i s-a dat foc de catre patroni. Cercetari serioase din ultimele decenii (intreprinse de Lilliane Kandel, Françoise Picq si Isabel Alvarez Gonzalez) demonstreaza ca, de fapt, in 1857 nu s-a intamplat nimic si ca episodul violent evocat ca moment intemeietor pentru Ziua Femeii este o suprapunere de evenimente istorice mult mai recente: o greva de 13 saptamani a textilistelor (intre 27 septembrie 1908 si 15 februarie 1909) si un incendiu cu multe victime in randul muncitoarelor de la Triangle Shirtwaist Factory in 25 martie 1911. Aceasta versiune este sustinuta de documente si a inspirat o gama larga de filme, cantece, poeme.
Documentele sustin ca din cele 148 de persoane moarte, 52 s-au aruncat de la etaj pentru a scapa de flacari. Patronii de la Triangle au fost absolviti in procesul penal, dar au platit daune civile: 75 de dolari pentru fiecare femeie moarta. Atat a hotarat justitia americana ca valora viata unei femei…
Incendiul feminist de la 25 martie 1911 este recunoscut ca fiind cea mai mare tragedie petrecuta la New York inainte de 11 septembrie 2001. Si, din pacate, desemnarea unei date sau a alteia ca origine a Zilei Femeii arata doar faptul ca realitatea sociala a vremii oferea o serie bogata de evenimente tragice…
Istorie: in perioada premergatoare si in timpul primului razboi mondial nu putine au fost vocile feminine lucide care s-au opus confruntarii militare. In atat de democrata si ingaduitoare Franta a lui Clemenceau, institutoarea pacifista Hélène Brion a fost arestata judecata si condamnata de un tribunal militar pentru defetism. La procesul din martie 1918 Hélène Brion se apara astfel: „condamn razboiului pentru ca acesta reprezinta triumful fortei brutale, iar feminismul poate triumfa doar prin forta morala si valoare intelectuala”.
Ar trebui mentionata, la loc de cinste, lupta pentru vot a sufragetelor engleze conduse Emmeline Pankhurst (1858 – 1928), figura importanta a inceputurilor miscarii feministe europene, care a mostenit lupta femeilor pentru drepturi egale de la mama sa si a lasat-o mostenire fiicelor sale Christabell si Silvya. In 1903, Emmeline Pankhurst a fondat Women’s Social and Political Union (WSPU), cea mai combativa oragnizatie a epocii care a „enervat-o” pe regina Victoria, fapt pentru care a si fost arestata, a facut greva foamei, a fost alimentata cu forta, eliberata, iarasi arestata…
Dupa ce o lunga perioada a tinut prima pagina a ziarelor britanice (in perioada 1912-1913 a fost arestata de 12 ori!), lupta sa pentru drepturi politice egale a fost incununata de succes (dupa „doar” 25 de ani. in 1928, cu cateva saptamani inainte de a muri Emmeline Pankhurst (care acum are un monument impunator in Londra) si-a vazut visul implint: femeile au britanice primit aceleasi drepturi politice cu barbatii.
Adoptarea in 1908 de catre Partidul Socialist din SUA a unei „Zile a Femeii” (Woman’s Day) in ultima duminica a lunii februarie avea doar conotatii politice si nu sociale sau economice. in acea zi se organizau manifestatii doar pentru dreptul de vot al femeii, asadar „Woman’s Day” nu avea caracter de clasa. The Socialist Woman consemna celebrarea pentru prima data a Zilei Femeii pe taram american in 1908, sarbatorire amplificata prin program si participarea numeroasa in 1909 si 1910.
Cert este ca 8 Martie – Ziua Internationala a Femeii a fost „inaugurata” la Copenhaga in 1910 de a doua Conferinta Internationala a Femeilor Socialiste (la propunerea nemtoaicei Clara Zetkin) si sarbatorita mai intai in Germania, Suedia si Rusia. Putini sunt cei care mai stiu azi ca de fapt Marea Revolutie Socialista din Octombrie 1917 a avut un preludiu: „”Revolutia din februarie” care a inceput la… 8 martie prin demonstratii ale femeilor. in 1921 Rusia Sovietelor face un pas decisiv pentru emanciparea femeii, V.I. Lenin stabilind prin decret Ziua Femeii la 8 Martie.
Contemporaneitate: Din 1975 – „Anul International al Femeii”, data de 8 martie este acceptata de ONU ca zi de comemorare a martirelor si de sarbatorire a succeselor obtinute in lupta pentru egalitate a sexelor. La inceputul mileniului III, 8 Martie ramane ca o zi speciala (in unele tari ca Rusia sau Republica Moldova chiar zi festiva, nelucratoare) in care sunt rememorate eroinele acestei indelungate batalii pentru egalitatea sexelor, si de mobilizare in vederea atingerii unor obiective imediate.
Cu pasi marunti dar siguri, statutul femeii a fost imbunatatit dar inca mai sunt multi cei care incerca sa demonstreze superioritatea genetica a perechii de cromozomi X+Y. Cel putin in domeniul stiintelor ce presupun capacitate mare de abstractie si rigoare logica, intocmai ca pe vremea lui Molière se rade de „femeile savante” care sunt considerate un fel de „pretioase ridicule” up-datate. Cu ostilitate testosteronica a fost primita Tentativa feministei Camille Paglia profesoara de filosofie din SUA, de a aduce in atentia publicului aportul feminin in filozofia secolului XX. O contibutie importanta marcata cel putin prin operele unor ganditoare ca Hannah Arendt autoare a „Originii totalitarismului” sau Simone de Beauvoir, autoare a unei lucrari de mare importanta ca „Al doilea sex”.
Sa recunoastem ca 8 Martie este azi o data contestata sau o sarbatoare celebrata cu pompa. Sau poate doar o ocazie utilizabila pentru activitati aducatoare de voturi. O data trecuta cu vederea sau acceptata cu superioara intelegere de masculinitatea dominanta, ca este vorba doar de o zi dedicata „celui de-al doilea sex”…