Aș începe cu o declarație de susținere a libertății de exprimare a omului fără nicio opreliște, fără nicio cenzură. Ca să ne înțelegem de la început.
Noi, cei de o vârstă mai matură, ca să zicem așa, credeam resemnați în anii 70-80 că viața noastră va fi ternă, anostă la nesfârșit, într-o dictatură socialistă spre comunistă. Dar, acum putem spune că am trăit tot felul de evenimente istorice. Am avut parte de o revoluție sau ce-o fi fost ea. Ne-am înfruptat apoi dintr-o tranziție părând nesfârșită de la nu se știe ce spre nu se știe ce. Ba, am avut parte și de o pandemie teribilă timp de doi ani. Acum, trăim o realitate cruntă, o grozăvie. Aproape de noi, un război face ravagii. Dar, nici nu contează că e geografic aproape de noi, dacă puternicii lumii ne flutură pe la ochi ideea unui al treilea război mondial care va fi sine qua non nuclear. Dar nu aspectul ăsta general am vrea să-l accentuăm. Despre asta se pronunță neasemuita armată română de analiști și strategi militari.
Mai curând, ne-am ocupa de aspectul uman al problemei. Asistăm la o polarizare a jurnaliștilor, politicienilor, oamenilor obișnuiți. Pe de o parte se află valul de simpatie pentru oropsitul popor ucrainean, și asta îndeosebi din partea omului de rând care știe ce e sărăcia și bejenia, mai puțin din partea ipocriților politicieni. Pe de altă parte, este vorba de o minoritate (dar cum de o vreme corectitudinea politică dă minorității rolul major…) care se declară pe față sau aluziv de partea inamicului public nr. 1, pe numele lui Vladimir Putin. Aici e punctul nevralgic, logic vorbind.
Încă o dată, nu sunt de acord cu faptul că celor de partea lui Putin trebuie să li se pună pumnul în gură și să fie ostracizați sau condamnați, cum s-a procedat și se procedează în alte asemenea teme sensibile. În același timp, cum poți fi de partea lui Putin și să te simți cu mâinile curate? Trei sunt punctele pe care le invocă putinofilii, ca să le spunem așa: că Ucraina e un stat artificial creat, fără o istorie proprie; că Rusia e îndreptățită să-și recupereze niște teritorii istorice; că și SUA au invadat țările arabe.
Logica îmi spune că „originalitatea” aceasta de a te poziționa de partea agresorului este una totuși condamnabilă, omenește vorbind. Politica și diplomația sunt una, moartea a mii de civili, e cu totul alta. În cei doi ani de pandemie, se numărau zilnic cazurile de COVID, internații la ATI și morții. Acum se numără tancurile și avioanele distruse de o parte și de cealaltă, dar și morții și răniții din Ucraina.
Când oamenii devin niște cifre, ceva nu este în regulă. Asta înseamnă că ne dezumanizăm, că devenim involuntar cinici, că devenim niște mașini. Asistăm la fuga a cinci milioane de ucraineni din calea războiului în prima lună de la invazie. Apoi, la crime împotriva umanității, cu civili omorâți și îngropați în gropi comune. Sigur, că cifrele trebuie luate sub rezervă, că războiul este și cibernetic, și de dezinformare, dar și dacă înjumătățim cifrele oficiale, și dacă le mai înjumătățim încă o dată și tot crime de război rămân.
Așadar, dincolo de analiză politică și diplomatică, găsesc că trebuie să fim umani cu asupra de măsură în aceste vremuri și n-o putem face fiind de partea lui Putin.
Nota bene: A fi împotriva președintelui rus nu înseamnă a fi și împotriva marii culturi și arte ruse, ceea ce partizanii mondiali ai corectitudinii politice, din păcate, nu înțeleg.
2 comentarii
Nu exista niciun roman care sa fie de acord cu razboiul dus de Putin. Exista doar revolta din inima romanilor impotriva liderilor mondiali care nu au vrut sa negocieze corect si sa evite razboiul. NATO a spus ca cererile Rusiei nu puteau fi acceptate. Normal ca nu toate. La negocieri asa se procedez a, fiecare parte cedeaza din pretentii pana ajung la un acord. Ce au cerut rusii? Au cerut ca U. sa ramana neutra, adica sa nu adere la NATO, adica sa nu existe baze militare NATO in U, pentru ca se simt amenintati. In aceasta privinta unii romani ii dau dreptate. NATO a refuzat si aceasta cerere cu ipocrizie. CHINA este si ea deranjata de extinderea NATO spre est. De ce sunt romani care ii dau dreptate lui Putin, pentru ca sunt romani creduli care exagereaza cu admiratia pentru U. Intelegem sa le acordam ajutor umanitar dar nu si militar. U. a ales sa lupte, este lupta lor, bravo lor, dar insistentele dea dreptul impertinente a lui Zelensky de a ne baga pe toti in cel de-al 3 razboi mondial sunt revoltatoare. Zelesnki cearta tarile UE si USA ca nu intervin sa-i apere, citez va este frica de cel de-al 3 razboi mondial, suntem deja in cel de-al treilea razboi mondial, spune el. Este revoltator tupeul acestui actor de comedie. Daca ucrainenii s- au lasat tarati in acest razboi este treaba lor noi nu vrem. Acesta este motivul celor care par aparatori a lui Putin. Nu sunt domnule ziarist aparatorii lui Putin, sunt oameni care vor sa afle adevarul din spatele acestui razboi. Noi simtim ca suntem impinsi impotriva noastra in razboi.
Observațiile dv sunt juste, în măsura în care facem abstracție de faptul că fiecare țară ar trebui să poată decide dacă vrea să trăiască în dictatură sau în democrație, dacă vrea să se alieze cu NATO sau cu Rusia. Dacă o țară face alegeri care nu sunt pe placul Rusiei, nu însemană că trebuie ștearsă de pe fața pământului șau că trebuie omorâtă populația ori deportată în minunea țărilor de pe planetă, Rusia. Eu nu cunosc pe nimeni care ar vrea să trăiască în Rusia, China, Coreea de Nord. Ar trebui să fim preocupați de colonizarea altor planete, nu să ne împușcîm ca proștii… E atâta loc în Univers!