1,3K
Astronomii au descoperit o noua clasa de planete, de marimea lui Jupiter, care plutesc singure in intunericul spatiului, departe de lumina stelelor, anunta NASA. Echipa crede ca aceste lumi singuratice au fost probabil eliminate din sistemele planetare in dezvoltare.
Descoperirea se bazeaza pe un studiu al cercetatorilor din Japonia si Noua Zeelanda, Microlensing Observations in Astrophysics, care a scanat centrul Caii Lactee in 2006 si 2007, observand 10 planete de marimea lui Jupiter care nu apartin niciunui sistem solar. Planetele orfane, asa cum sunt ele denumite de experti, sunt greu de observat si se afla la o distanta de circa 10.000 – 20.000 de ani lumina de Terra. Mario Perez, expert NASA in exoplanete, a declarat: ,, Desi existenta planetelor singuratice a fost prezisa, in sfarsit au fost detectate, avand implicatii enorme pentru formarea planetara si modelele de evolutie".
Planetele orfane sunt de doua ori mai multe ca stelele, prin urmare ar fi la fel de des intalnite ca planetele care orbiteaza stelele. Cercetarea nu a luat in seama si planetele orfane mai mici ca Jupiter sau Saturn, insa teoriile sugereaza ca planetele cu masa mica, precum Pamantul, ar fi eliminate mai des din sistemele lor solare.