Pentru a doua oară, Filarmonica Pitești a primit o lovitură serioasă! După disponibilizările în masă care au culminat cu dispariția corului Filarmonicii, pandemia a reprezentat… bomboana de pe colivă. Mulți dintre salariați sunt nemulțumiți că au fost băgați în șomaj tehnic, în contextul în care mulți alți bugetari au beneficiat de salariu întreg. Frustrarea este mare la nivel macro, artiștii simțindu-se cumva abandonați de guvernanți pe principiul că sunt obișnuiți cu sărăcia și, în definitiv, veselia pare în toi pe Facebook! Cântă lumea non-stop și pe burta goală!
#,,Sunt sigură că nu doriți să rămâneți în istorie ca cei care au distrus cultura României”
,,Profesia noastră necesită o pregătire și o specializare de la o vârstă fragedă, cu un studiu intens (studiul individual reprezintă peste 70% din munca depusă pentru realizarea unui act artistic autentic). NOI reprezentăm un domeniu rar, resursa artistică umană este foarte valoroasă şi greu de găsit, în România zilelor noastre numărul artiștilor este din ce în ce mai mic. Rezultatul muncii noastre este de o transparență maximă în momentul prezentării actului artistic, ceea ce presupune un consum emoțional și psihic foarte mare, total diferit de alte domenii de activitate. Stimați DECIDENȚI, protejați acest patrimoniu material și imaterial uman, inestimabil al culturii noastre naționale și susțineți instituțiile culturale ale ROMÂNIEI!” se precizează într-o Scrisoare Deschisă adresară de către Asociația Filarmonicilor din România președintelui Klaus Iohannis, premierului, ministrului Culturii și parlamentarilor.
Aceasta a fost dublată de numeroase petiții prin care se solicit redeschiderea sălilor de concerte, teatrelor, filarmonicilor și operelor.
„Redeschideți sălile de concerte, teatrele, filarmonicile, operele! Cultura și credința sunt stâlpii pe care se bazează identitatea oricărei națiuni. Nivelul cultural al unei tări se modelează lent dar asiduu. Sunt sigură că nu doriți să rămâneți în istorie ca cei care au distrus cultura României. Publicul are nevoie de cultură, de spectacole, de artă. Spectacolele online sunt doar un simulacru fad și lipsit de calitatea vie a performantei scenice. Suntem ființe spirituale și ne hrănim și cu hrana sufletului. Dați-ne voie să ne bucurăm de spectacole și dați-ne voie să bucurăm publicul.” se precizează într-una dintre petiții.