Citește, ascultă muzică, stă pe gânduri, apoi se scoală de pe gânduri, comunică cu prietenii online, pescuiește, scrie și lenevește – cam așa arată o zi din viața unui avocat, în vreme de Coronavirus. Sau a unui… scriitor. Sau, mai pe scurt, a lui Florentin Sorescu. După o partidă de pescuit ne-a răspuns și nouă ghidului de interviu, din liniștea locuinței de la țară. Așadar…
*Adio pledoarie la bară, adio lansare de carte, adio cenaclu, adio ieșiri cu prietenii la Ceainărie! Și cu toate că paharul pare mai mult gol, cu ce îl umpleți în perioada asta? (în afară de coniac!)
**Cu vin! Lăsând gluma de-o parte, sunt o serie de lucruri pe care le-am tot amânat prins în iureșul vieţii cotidiene: câteva cărţi pe care le-am început, dar nu le-am terminat, altele pe care aș vrea să le recitesc și, bineînţeles, unele care așteptau un prilej pentru a fi descoperite.
Pe de altă parte, voi reîncepe să (re)văd filme de cinematecă – mi-au cam lipsit de la un timp încoace.
Și, neîndoielnic, voi scrie! Am mai multe proiecte începute, dar nefinalizate de scrieri în proză: "Crucea lui Ioniţă", "Fetiţa care a învăţat să fure zâmbete", "Înfiorătoarea poveste a lui Mașo, Biba și Tristuţa, cei mai mari tâlhari din câţi s-au văzut", "Salutări de la Manea Drăgulin" și altele din care nu am scris nici măcar un rând, dar au început să-mi încolţească în minte.
Intrarea în carantină/autoizolare este un bun moment de reflecţie, al reîntoarcerii în sine. O călătorie pe dinlăuntru, așa cum frumos a exprimat-o Ioan Es Pop.
,,Prea puţine divorţuri mai ajung la avocat. Cele mai multe încep și se termină în pat.”
*În mod evident, statul pe bara… de acasă, îi afectează pe toți avocații. Ce a făcut statul pentru dumneavoastră până acum? Ce ar mai trebui să facă?
** Avocatura este o profesie liberală în care intervenţia statului este aproape inexistentă. Înţeleg însă că s-a luat decizia acordării unui salariu minim pe economie pentru fiecare avocat pentru fiecare lună în care activitatea profesională nu va putea fi desfășurată. Bineînţeles, cu îndeplinirea anumitor criterii.
*Partea bună este că, o dată terminată criza, cererea de pe piață nu dispare. Din contră, înțeleg că în China, în perioada de stat la domiciliu, s-a înregistrat în vârf al… divorțurilor. Ca atare, veți intra, probabil, în recuperări…
**Prea puţine divorţuri mai ajung la avocat. Cele mai multe încep și se termină în pat.
*Urma să lansați o carte. V-ați gândit la o lansare… online, de la domiciliu, cu distribuția produsului finit prin curierat, către cititorii doritori? Sau așteptați vremurile contactelor ceva mai… umane?
** O lansare de carte presupune o interacţiune, apropiere. Căldură, mai pe scurt. Este ca un botez. Dumneavoastră v-aţi boteza copilul online?
*Statul la domiciliu inspiră cu ceva poetul din dumneavoastră? Sau, poate, dramaturgul?
**Statul la domiciliul înseamnă introspecţie. Acea călătorie pe dinlăuntru de care v-am spus mai înainte. Exact materia cu care "lucrează" inspiraţia. Credeţi că Homer, spre exemplu, și-a scris marile epopei călătorind pe mare? Sau că poveștile lui Borges s-au născut din incursiuni pe care acesta le-ar fi avut efectiv în lumea mahalalei? În definitiv, amândoi au sfârșit destul de repede prin a fi orbi. Marii orbi ai omenirii…
,,Citesc, ascult muzică, stau pe gânduri, comunic cu prietenii online, pescuiesc, scriu și lenevesc.”
*După criză, credeți că vom reveni la vechile metehne sau vom fi învățat ceva?
**Am fi prea proști să nu învăţăm ceva din toate câte se întâmplă. Și totuși, omenirea a evoluat de-a lungul veacurilor, în pofida unor perioade mai întunecate. Faptul că a învăţat să-și respecte și să-și ocrotească bătrânii este una dintre feţele frumoase care s-au văzut în această perioadă de vicisitudine. Iar cine își respectă bătrânii, cu siguranţă va ști să-și ocrotească și copiii.
*Ce faceți într-o zi/lumină, în vreme de Coronavirus?
**De toate. Citesc, ascult muzică, stau pe gânduri, comunic cu prietenii online, pescuiesc (m-am retras la țară), scriu și lenevesc.
*Și totuși, totuși, Cioacă a omorât-o pe Elodia?
**Întrebaţi-l pe el, nu pe mine.