Va reamintim ca joi, 3 februarie, de la ora 19.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor Pitesti, Filarmonica Pitesti organizeaza un recital cameral sustinut de doi solisti celebri din Ungaria, Antal Szalai (vioara) si Jozsef Balog (pian). De mentionat faptul ca Antal Szalai canta pe o vioara Stradivarius din 1733, ce a fost mai inainte a violonistului György Garay si imprumutata lui Antal de un sponsor privat.
In program, Béla Bartók: Sonata pentru vioara in mi minor, op. post., George Enescu – Sonata pentru vioara si pian nr. 2 op. 6, B. Bartók – 6 cantece maghiare pentru vioara si pian si G. Enescu – Sonata pentru vioara si pian nr. 3 op. 25.
József Balog
Unul dintre cei mai talentati pianisti ai generatiei sale, József Balog, nascut in 1979 la Budapesta, a inceput studiul pianului la varsta de patru ani, sub supravegherea tatalui sau. In 2001 a absolvit Universitatea de Muzica din Budapesta Franz Liszt, la clasa profesor Annamária Krause Bodoky. In mai 2004 a obtinut diploma de pianist concertist.
Ca student, a participat la multe competitii castigand premiile I la cateva concursuri nationale dar si Premiul I la Bartók-Liszt International Piano Competition (Budapest 2001), Marele Premiul la Aleksander Tansman Music Competition (Lodz 2002), Premiul II la Brahms International Music Competition (Pörtschach 2004), Premiul special al presei pentru cea mai buna interpretare a Sonatei de Liszt la Franz Liszt International Piano Competition (Utrecht 2005), Premiul I Franz Liszt International Piano Competition (Pécs 2007), si Premiul II la Carlo Soliva International Piano Competition (Casale Monferrato 2008).
József Balog a concertat atat ca solist dar si ca membru al unei formatii camerale in mai mult de 20 de tari in Europa, America si Asia, in sali celebre precum Concertgebouw (Amsterdam), Chan Centre (Vancouver), Kensington Palace (London), Palace of Arts (Budapest), Vredenburg Music Center (Utrecht), Musikhuset (Aarhus), Antonin Castle (Poland), Equinoxe (Chateauroux), Arthur Rubinstein Philharmonic Hall (Lodz), Konzerthaus (Vienna), Theatre de la Monnaie (Brussels) sau Philharmonic Hall (St. Petersburg).
In 2005, Ministerul de Cultura al Ungariei a acordat lui József Balog Premiul Annie Fischer. Din 2003 József Balog preda pianul la Universitatea de Muzica din Budapesta Franz Liszt.
Antal Szalai
Descris ca “un exceptional violonist cu o tehnica perfecta, un ton frumos si o reala finete muzicala” de legendarul violonist Igor Oistrah, Antal Szalai este unul dintre cei mai interesanti si expresivi artisti de pe scena muzicala internationala. Nascut in 1981 la Budapesta, Antal a dovedit un talent muzical exceptional. La 11 ani a interpretat Concertul pentru vioara in La major de Mozart, acompaniat de Franz Liszt Chamber Orchestra. Ascultandu-l, Lorand Fenyves, fost lider al Orchestrei Filarmonice din Israel, a comentat: „un tanar artist ce are deja un sunet de vioara distinct. Il iubeste pe Mozart iar Mozart ii intoarce dragostea.”
Szalai canta in mod frecvent cu Wiener Symphoniker, Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, National Orchestra Belgium, Monte Carlo Philharmonic Orchestra, Orchestre National d’Ile de France, Moscow State Symphony Orchestra, St. Petersburg Festival Orchestra, Lithuanian National Symphony Orchestra, Hungarian National Philharmonic Orchestra, Indianapolis Symphony Orchestra, Hong Kong Sinfonietta sau State Symphony Orchestra Mexico, sub bagheta unor dirijori ca Fabio Luisi, Paavo Järvi, Yoel Levi, Lawrence Foster, Gilbert Varga, Shlomo Mintz, Ludovic Morlot, Enrique Batiz, Yip Wing-sie, Laurent Petitgirard sau Gábor Takács-Nagy.
In ciuda varstei, repertoriul sau concertistic depaseste 25 de lucrari de la Bach, Vivaldi la Nielsen, Haciaturian sau Bartók. In 2007, Filip Sande i-a dedicat Concertul pentru vioara op. 69.
Cea mai recenta inregistrare a sa, realizata de Brilliant Classics in octombrie 2010, cuprinde trei Sonate pentru vioara de George Enescu, interpretate impreuna cu vechiul sau partener de recital József Balog, cu care canta de la varsta de 8 ani.
Antal Szalai canta pe o vioara Stradivarius din 1733, ce a fost mai inainte a violonistului György Garay si imprumutata lui Antal de un sponsor privat.