A fi antreprenor este, adesea, egal cu a fi responsabil. Ai compania, ai clienții și ai mediul înconjurător de care trebuie să te îngrijești. Legislație, hârtii, decizii vin constant în firmă și trebuie rezolvate și luate toate. Importator, producător, deținător de marcă proprie, dacă lucrezi cu ambalaje și generezi prin activitatea ta deșeuri din ambalaj, ai obligația să le raportezi, să le reciclezi și să le valorifici până la țintele minime prevăzute în legislația de mediu în vigoare.
Ca operator economic, știi că ai această responsabilitate, dar știi și ce poți să faci cu ea?
Poți să-ți asumi, și atunci să te ocupi de tot, de la evaluarea consecințelor pe care activitatea companiei le are asupra mediului înconjurător, la identificarea unor soluții care să diminueze sau să reducă total aceste efecte, și până la găsirea colectorilor și reciclatorilor cu care să închei contracte de colaborare pentru tipurile de deșeuri de ambalaje generate. La asta se adaugă legislația, care poate suferi constat modificări, și cu care trebuie să rămâi în contact pentru a lucra cu date corecte și sigure, evidențe și raportări lunare/anuale cu privire la ambalajele puse pe piață, raportări trimestriale și anuale către autorități. Poate fi copleșitor tot acest proces, chiar și pentru o companie mare. Astfel de lucruri necesită implicarea persoanelor specializate în protejarea mediului înconjurător, care să știe exact ce să facă.
Ce mai poți face – și este și o variantă mult mai ușoară – este să transferi responsabilitatea către un OIREP pentru ambalaje, cum este ECO Synergy. Un OIREP, o Organizație de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului, ajută operatorii economici care au obligația de a raporta cantitățile de ambalaje introduse pe piață, de a recicla și valorifica deșeurile de ambalaje până la țintele minime prevăzute în legislația în vigoare. OIREP-ul preia responsabilitatea companiei și se ocupă de întreg procesul, de la raportarea deșeurilor de ambalaje generate de activitatea companiei, până la colectarea, reciclarea și valorificarea lor, implicit, de toate cele amintite mai sus (rapoarte, evidențe etc). O astfel de organizație poate să-ți ofere chiar și consultanță de mediu, pe un segment sau mai multe ale activității tale. După o evaluare atentă a riscurilor, vei înțelege mai ușor de ce toate acestea.
Ai nevoie de o colaborare cu un OIREP?
Vei avea nevoie de o colaborare cu un OIREP dacă ești producător de produse ambalate, producător de ambalaje de desfacere, posesor de marcă proprie, importator și achizitor de produse ambalate și ambalaje de desfacere din UE, operator economic care supra-ambalează și/sau reambalează produse, operator economic care oferă spre închiriere ambalaje.
Cel mai probabil, deșeurile generate de compania ta sunt în majoritate plastic, hârtie/carton, dar pot fi și din alte categorii. Dintre deșeurile de ambalaje pe care le poate prelua ECO Synergy fac parte hârtia/cartonul, plasticul/PET, aluminiul, sticla, chiar lemnul și metalele.
Ești operator economic și ai responsabilitatea raportării, colectării, reciclării și valorificării deșeurilor de ambalaje care ies de pe porțile companiei tale. Acum știi exact ce trebuie să faci cu ea! Transfer-o unui OIREP și ai încredere că lucrurile vor fi făcute bine!
Sursa foto: unsplash.com