Se spune ca reclama e sufletul comertului. In Romania comertul e pe cale sa-si dea sufletul pe altarul saraciei nationale. Suntem inconjurati de strategii si campanii publicitare furibunde, care ne tenteaza sa cheltuim si ultimul banut din buzunare.
In ciuda experientelor neplacute din anii precedenti, apetitul romanilor pentru creditul de consum a revenit. Conform BNR, in primul trimestru al acestui an, creditul de consum a inregistrat o usoara crestere, pentru prima data de la jumatatea anului 2008. Bancile si alte companii care se ocupa cu creditarea vin cu oferte cosmetizate, care par extrem de avantajoase, promitand finantare chiar si cu 0% dobanda. Chiar asa sa fie?
In supermarketul Auchan puteti gasi o asemenea oferta de finantare. Veti afla insa ca, totusi, dobanda de 0% are pretul ei si nu e deloc neglijabil. Ideal ar fi sa aflati inainte de a contracta. Pentru a verifica banuiala mea cum ca “e prea frumos ca sa fie adevarat”, am rugat consilierul de creditare sa faca o simulare de cost pentru o finantare de 3500 lei, pe o perioada de 1 an, cu mult trambitata dobanda de 0%.
Dupa ce am ascultat lunga insiruire a conditiilor si documentelor necesare (adeverinta de venit, fisa fiscala pe un an, declaratie, facturi de utilitati, seria de sange si proba ADN), am aflat ca suma totala ce ar trebui returnata, dupa 12 luni de rate fixe, este in valoare de 4200 lei. La un calcul simplu, vedem ca dobanda de 0% costa 700 de lei, adica 20% pe an. Costul vine de la “comisionul de administrare tranzactie rate fixe”. Adica ar trebui sa fim fericiti ca nu platim dobanda, ci platim comision. Gaselnita asta cu comisionul de administrare a facut multe victime, pana ce BNR a introdus DAE(dobanda anuala efectiva). Probabil mai face si acum.
Pana la urma, ca-i spune dobanda, comision, DAE, profit, castig sau minciuna, pentru portofel inseamna acelasi lucru.