Secretul unui zâmbet perfect constă în atenția pe care o acorzi igienei orale, dar și în relația medic-pacient. Azi, când medicina modernă dispune de tehnologia necesară pentru a crea planuri de tratament personalizate, e imposibil să nu găsești o soluție optimă de refacere a danturii. Fațetele dentare, de exemplu, sunt tot mai căutate de pacienții de orice vârstă, datorită aspectului plăcut, dar și rezistenței. Vrei să afli mai multe detalii? Descoperă, parcurgând acest articol, când sunt recomandate fațetele dentare și de ce sunt atât de populare în rândul pacienților.
Ce sunt fațetele dentare?
Fațetele dentare sunt pelicule sau foițe subțiri, de regulă din ceramică sau zirconiu, care se aplică pe suprafața frontală a dinților, oferindu-le în acest fel un aspect estetic deosebit. Procedura în sine este una destul de simplă. În urma consultației, se îndepărtează o cantitate mică de smalț pentru a se crea spațiu pentru fațetă, se pregătește dintele cu ajutorul substanțelor speciale și se cimentează fațeta realizată în laborator, prin intermediul tehnicilor robotizate CAD/CAM.
În ceea ce privește prețul fațetelor dentare, acesta se stabilește încă de la prima consultație. Costul total pornește de la 1800 de lei și poate varia în funcție de numărul fațetelor, dar și în funcție de procedurile care se realizează înainte. Mai concret, există situații în care pacienții prezintă carii la nivelul dinților, ceea ce înseamnă că, pentru început, se va realiza un tratament special.
Cine poate opta pentru fațetele dentare?
E foarte probabil să cunoști cel puțin o persoană care și-a pus deja fațete dentare Emax. E greu să treci cu vederea peste un astfel de zâmbet. Fațetele din ceramică sunt foarte frumoase și transmit o naturalețe aparte. Iată când sunt recomandate fațetele dentare:
- Colorații inestetice: dinți pătați (care nu pot reveni la culoarea naturală prin tratamente de albire), dinți care prezintă colorații neuniforme (de obicei cu zone albicioase), dinți demineralizați, dinți care au o culoare naturală nesatisfăcătoare;
- Formă inestetică: dinți ascuțiți, dinți mici, dinți cu spațieri sau înghesuiți, strungăreață, dinți ciobiți sau dinți fracturați;
- Poziții inestetice: Dinți rotiți, dinți ieșiți în exterior sau dinți poziționați spre interior.
Deși se consideră că fațetele dentare vin în ajutorul celor care doresc să-și îmbunătățească aspectul estetic al danturii, rolul acestora este și de a contribui la procesul de masticație. În plus, odată ce arăți și mănânci bine, te vei simți mult mai confortabil la nivel psihic.
Privind dintr-o altă perspectivă, există și câteva contraindicații. Iată când nu sunt recomandate fațetele: atunci când dinții prezintă anumite anomalii de structură sau obturații de dimensiuni mari, atunci când dinții sunt puternic erodați, atunci când pacientul are implanturi dentare sau atunci când pacientul are nevoie de un tratament endodontic.
De ce să optezi pentru fațete dentare?
Pe lângă faptul că fațetele dentare îți pot oferi acea imagine a zâmbetului perfect, imaginea la care ai visat mult timp, există și alte motive pentru care poți face o astfel de alegere:
- Tratamentul este neinvaziv și nedureros;
- Rezultatele se obțin rapid;
- Perioada de recuperare este la fel de rapidă;
- Materialele folosite sunt biocompatibile;
- Tehnica de aplicare nu sensibilizează dinții.
Indicații pentru pacientul care are fațete dentare
Dacă ți s-au recomandat fațetele dentare, înseamnă că te interesează și felul în care ar trebui să le îngrijești. Rutina este aceeași cu care te-ai obișnuit: igienă orală efectuată corect și vizite regulate la stomatologie (de preferat, la fiecare 6 luni). Totuși, dacă suferi de bruxism e important să discuți cu medicul pentru a găsi cele mai bune opțiuni în cazul tău. Pacienții care scrâșnesc din dinți sunt mult mai predispuși să-și ciobească fațetele dentare.
Așadar, zâmbetul tău poate arăta mult mai bine cu ajutorul tehnicilor moderne oferite de estetica dentară.