Pescuitul reprezintă un hobby foarte interesant și relaxant care se practică în aer liber. Chiar dacă pescarii sunt amatori sau profesioniști, aceștia văd pescuitul ca pe o activitate care îi ajută să se deconecteze de viața cotidiană și să se destindă într-un mod activ și lipsit de monotonie. Înainte de toate, este important să știi că acest hobby poate fi sancționat prin lege dacă nu este practicat conform prevederilor.
Noile precizări privind acest sport
Permis de pescuit
În primul rând, înainte de a pleca fizic la pescuit, este necesar să obții un permis valid pentru pescuit. Acest act atestă că ai dreptul să pescuiești legal în habitatele piscicole naturale care nu sunt controlate de asociații de pescari. Acesta poate fi solicitat și eliberat gratuit de la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură. Permisele sunt de mai multe tipuri în funcție de zona în care dorește pescarul să desfășoare această activitate. Astfel, există permis pentru fluviul Dunăre, Marea Neagră, habitate piscicole necontractate, dar și habitate contractate de către asociații. Cel din urmă poate să fie solicitat prin intermediul asociației de care aparține zona de pescuit dorită. Un alt lucru important de știut, este că trebuie eliberat anual, iar valabilitatea sa este până la sfârșitul anului în curs.
Perioade de pescuit
Un aspect la care orice pescar trebuie să fie neapărat atent sunt perioadele în care pescuiește. Pescuitul nu poate fi practicat oricând se dorește întrucât în perioadele de prohibiție este total interzis. Perioadele de prohibiție pot varia puțin de la an la an, dar anual sunt stabilite intervale în care această activitate este restricționată. Anumite specii de pește au date diferite de prohibiție, dar în perioada stabilită general, interdicția se aplică tuturor speciilor. În plus, există anumite tipuri de pești, a căror capturarte este interzisă pe tot parcursul anului, fiind specii protejate.
Dincolo de aceste restricții, orice pescar trebuie să știe că poate merge la pescuit atât pe timp de zi, cât și în timpul nopții. În ceea ce privește pescuitul noaptea, acesta necesită un plan bine pus la punct pentru a fi o experiență reușită. Echipamentul trebuie pregătit cu atenție, iar traseul fixat pentru a fi în siguranță și a avea succes.
Echipament potrivit
După rezolvarea aspectelor legislative, oricine care dorește să pescuiască cu scop recreativ, trebuie să se echipeze corespunzător. Printre accesoriile de care are nevoie orice pescar la început se numără lanseta, firul și mulinetele. Lansetele diferă în funcție de lungime și se aleg conform nevoilor pe care le are pescarul. Firele din care se poate alege sunt textile sau din nailon. În cazul mulinetelor, acestea diferă în funcție de distanță și tipul de pești. Cele mai des folosite sunt mulinetele pentru răpitori de la Fishingmall.ro, ideale pentru o captură reușită. Un aspect care nu trebuie ignorat este faptul că cei care practică acest hobby nu au voie să producă, să importe, să comercializeze sau să dețină fără autorizație unelte de pescuit comercial.
Pescuitul este o experiență foarte plăcută dacă echiparea este făcută corespunzător și sunt respectate toate prevederile legislative privind această activitate.
Sursa foto: Pexels.com.