Pitagora, Fibonacci și Hypatia din Alexandria sunt doar câțiva dintre matematicienii care au reușit să marcheze istoria și să aibă contribuții importante în perioada în care au trăit, iar unele dintre ele sunt folosite și în prezent. 5 dintre cei mai cunoscuți matematicieni din istorie îi poți afla în acest articol.
Pitagora
Pitagora este poate cel mai cunoscut matematician din istorie. Munca sa este respectată la nivel mondial și este studiată încă din clasele primare. El a realizat tabla de înmulțire, dar a realizat și celebra teoremă care îi poartă numele. A trăit între 580 și 495 înainte de Hristos, iar multă lume îl consideră părintele matematicii așa cum o știm în prezent. Nu s-a limitat doar la a fi un matematician de succes și a fost și un filosof de renume. A fost și creatorul unor teorii muzicale, despre suflet ori despre corpurile cerești. Pitagora susținea că sufletul este pur și nevinovat, însă e închis în trup ca într-un mormânt.
Fibonacci
A avut contribuții majore în Evul Mediu și este considerat a fi unul dintre cei mai talentați matematicieni din acea perioadă. A trăit între 1170 și 1250 și șirul lui Fibonacci este principala sa moștenire pe care ne-a lăsat-o. În această formulă, fiecare număr reprezintă suma a două numere anterioare. De asemenea, una dintre cele mai cunoscute cărți de matematică din istorie este Liber Abaci. El a detaliat în ea diverse formule. Pe 23 noiembrie, în multe colțuri ale lumii se sărbătorește Ziua Fibonacci. Despre matematician s-au făcut numeroase documentare și filme biografice, iar un semn de respect este și apariția unui joc de tip slots. Acesta se numește Fibonacci și poate fi accesat in multe dintre cazinourile online de top din Romania. Slotul Fibonacci a apărut în septembrie 2019, este dezvoltat de compania BF Games, iar simbolurile sale au legătură cu munca marelui matematician.
Hypatia din Alexandria
Mai este cunoscută și sub numele „Egipteanca cea înțeleaptă”. A rămas în istorie ca fiind prima femeie matematician, dar este și prima profesoară din Alexandria. A trăit între 360 și 415 după Hristos și a militat pentru folosirea matematicii și a logicii în fața misticismului. Hypatia din Alexandria a realizat și o versiune adaptată a Elementelor lui Euclid. A fost acuzată însă că a produs tulburări religioase în oraș și a fost ucisă.
Girolamo Cardano
A trăit între 1501 și 1576 și a publicat nu mai puțin de 131 de cărți. A început cu pasiunea pentru astrologie și magie, dar apoi matematica l-a cucerit. Are contribuții semnificative la dezvoltarea algebrei. El a realizat procedeul de rezolvare a ecuațiilor de ordinul al treilea, cunoscut și sub numele de metoda lui Cardano. Mai mult, a descoperit rădăcinile negative sistematic și a descoperit legătura dintre ele și coeficienții unei ecuații.
Leonhard Euler
Și el este considerat un matematician care a avut o contribuție masivă în istorie. Drept dovadă stau și cele peste 900 de cărți despre matematică pe care le-a scris. A făcut acest lucru inclusiv după ce a orbit. Leonhard Euler a trăit între 1707 și 1783 și a avut contribuții în geometrie, trigonometrie, algebră și teoria numerelor. Una dintre marile sale descoperiri poartă denumirea Identitatea lui Euler. Aceasta a fost desemnată de cititorii revistei Mathematical Intelligencer drept cea mai frumoasă formulă matematică din istorie. Euler a avut o viață în care s-a mutat în mai multe țări și a trăit în Elveția, Rusia și Germania.