Pierderea dinților îți afectează atât starea generală de sănătate, cât și interacțiunile sociale. Acest subiect a fost amplu dezbătut de-a lungul timpului, iar specialiștii au ajuns la concluzia că odată ce ai pierdut primul dinte, ai pierdut și o mică parte din stima de sine. Vestea bună pentru pacienții adulți de toate vârstele este aceea că există diferite metode prin care oricine își poate recupera zâmbetul de altădată. Implantul dentar, de exemplu, se bucură de un real succes peste tot în lume, considerându-se chiar că este cea mai bună modalitate de a înlocui unul sau mai mulți dinți de pe arcadă.
Deși implantul dentar înregistrează o rată mare de succes, se întâmplă (în cazuri foarte rare) să apară anumite complicații. E bine să cunoști toate riscurile încă de la început, fie că optezi pentru un implant dentar all on 4 ori pentru un alt plan de tratament personalizat. Detaliem pe parcursul acestui articol.
Complicații pe termen scurt
Pe termen scurt, lipsa vindecării osului din jurul implantului poate da peste cap tot planul de tratament. Perioada de osteointegrare, care ține între 3 și 6 luni, este vitală pentru succesul implantului dentar. Astfel, igiena orală deficitară, fumatul excesiv și nerespectarea indicațiilor primite în cabinet pot afecta succesul intervenției. Reține că alegerea implantului dentar se face doar în urma recomandărilor primite în cabinet. Există o anumită categorie de pacienți care nu pot beneficia de implanturi, iar aici ne referim mai ales la pacienții care suferă de boli cornice avansate.
Complicații pe termen lung
Dacă medicul îți cunoaște istoricul medical, iar tu ești dispus să respecți toate instrucțiunile necesare pentru o recuperare sănătoasă, înseamnă că nu trebuie să-ți faci griji în privința complicațiilor. Cu toate acestea, chiar și după cele 6 luni, grija pentru dinții tăi trebuie să reprezinte o prioritate. Există anumite complicații care pot apărea mai târziu. Iată care sunt acestea:
- Periimplantita: Această afecțiune este cauzată de depunerile de bacterii și resturi alimentare. În lipsa igienei orale, acestea se acumulează în jurul implantului și, în stadii avansate, facilitează apariția inflamației, infecției și resorbției osoase. Într-o ultimă fază, periimplantita conduce la pierderea implantului;
- Retracție gingivală: Tot pe fondul igienei deficitare, apare și gingivita, o inflamație a țesuturilor moi. În lipsa controalelor regulate, gingia începe să se retragă, expunând bontul implantului dentar;
- Implanturi și lucrări protetice fracturate: Din cauza suprasolicitării (bruxim, spargerea alimentelor sau obiectelor tari cu dinții) implantul și coroana dentară se pot fractura. Sigur că e destul de greu să ajungi în acest punct. Atât implanturile, cât și lucrările protetice se realizează acum din materiale rezistente și durabile. Totuși, pe fondul neglijenței, orice se poate întâmpla.
Cum previi complicațiile implantului dentar?
Cel mai bun sfat pe care îl poți primi pentru a preveni complicațiile implantului dentar este să urmezi întocmai indicațiile primite în cabinet și, în mod implicit, să ajungi la timp pentru fiecare consult stomatologic. Adaugăm aici și:
- Atenția sporită în cazul igienei, alimentației și medicamentației din perioada de recuperare și osteointegrare;
- Întreruperea fumatului pentru cel puțin 2 săptămâni, imediat după ce implantul a fost inserat în os;
- Respectarea igienei orale pe termen lung, cu periaj dimineața și seara, ață dentară, duș bucal și apă de gură;
- Respectarea controalelor stomatologice inclusiv după perioada de osteointegrare. Orice pacient trebuie să ajungă la o consultație de rutină după fiecare 6 luni.
Așadar, implantul dentar are o rată de succes foarte mare, de peste 95%. Cu toate acestea, pe fondul neglijenței ori din cauza nerespectării indicațiilor primite în cabinet, pot apărea anumite complicații. Menține legătura cu medicul și cere ajutor atunci când apar simptome îngrijorătoare!